Eksperts par globālo sasilšanu: ticēt vajag zinātniekiem, nevis mediju biedēkļiem

© Foto : из архива автораДиректор программы "Климат и энергетика" Всемирного фонда дикой природы России Алексей Кокорин
Директор программы Климат и энергетика Всемирного фонда дикой природы России Алексей Кокорин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemes klimats patiešām mainās, un cilvēcei nāksies tam kaut kā pielāgoties, uzskata Pasaules Dabas fonda eksperts Aleksejs Kokorins.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. Krievijas un ASV zinātnieku darbi apstiprina: globālā sasilšana pastāv un plešas plašumā, turklāt tā sākusies cilvēka darbības rezultātā. Taču tas nav šausmu stāsts, ar ko jābiedē, lai arī problēma ir jāuztver nopietni, uzskata Pasaules Dabas fonda programmas "Klimats un enerģētika" direktors Aleksejs Kokorins.

"Pat Tramps pēdējā laikā vairs nenoliedz globālo sasilšanu, viņš runā tikai par to, cik netaisnīga finansiālajā aspektā ir Parīzes konvencija, no kuras ASV ir atteikušās," – A.Kokorins pastāstīja intervijā radio Sputnik un paskaidroja, kāpēc Savienoto Valstu prezidents spēris tādu soli.

Eksperts norādīja, ka daudzi cilvēki ir ļoti slikti informēti par globālo sasilšanu, bet medijos sastopami "vai nu kaut kādi šausmu stāsti, vai kaut kādi noliegumi".

"Šeit ir divas medaļas puses. Viena – pielāgošanās notiekošajam, lai saskartos ar mazākajiem zaudējumiem, bet kaut kur varbūt arī izmantot to. Taču tālākā perspektīvā tomēr runa ir par pāreju pie zaļās ekonomikas un zaļās enerģētikas. Tā ir neizbēgama," – Kokorina teikto citēja Sputnik Igaunija.

Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
The Guardian: Santa Klausu satrauc globālā sasilšana

Iepriekš vēstīts, ka Parīzes Klimata konvencija, kas paredz vispasaules rīcības plānu globālās sasilšanas apturēšanai, tika pieņemta 2015. gada decembrī. Galvenais uzdevums – nepieļaut globālās vidējās temperatūras paaugstināšanos virs 2 grādiem salīdzinājumā ar pirmsindustriālās ēras rādītājiem.

Konvencija neparedz atteikšanos no fosilās degvielas un ogļskābās gāzes izmešu ierobežošanu, taču valstīm, kas to parakstījušas, jāveic pasākumi izmešu samazināšanai, tehnoloģiskajām pārmaiņām un adaptācijai klimata izmaiņu apstākļos.

Dokumentu parakstījušas 196 valstis. Nosprausts uzdevums tuvākajos gados samazināt fosilās degvielas izmantošanu un attīstīt enerģētiku uz atjaunojamo enerģijas avotu bāzes.

 

Ziņu lente
0