Meksikā vēlas atļaut brīvprātīgu aiziešanu no dzīves bezcerīgi slimiem cilvēkiem

CC0 / pixabay / Реанимация
Реанимация - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Runa ir par slimnieka brīvprātīgu atteikšanos no zāļu pieņemšanas, izņemot pretsāpju līdzekļus

RĪGA, 1. janvāris – Sputnik. Jaunais Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors ierosināja apsvērt iespēju atļaut "cienīgu nāvi" - brīvprātīgu aiziešanu no dzīves bezcerīgi slimiem cilvēkiem, vēsta RIA Novosti.

Runa nav par eitanāziju, kuras ietvaros pacientam tiek sniegta medicīniskā palīdzība, lai aizietu no dzīves neārstējamas slimības gadījumā, bet par slimnieka brīvprātīgu atteikšanos no zāļu pieņemšanas, izņemot pretsāpju līdzekļus. Pēc tam pacients pārceļas uz mājām, lai sagaidītu savu nāvi.

Ārsts tur pacienta roku. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nīderlande vēlas leģitimēt eitanāziju veseliem cilvēkiem

"Jautājums ir par bezcerīgajiem slimniekiem – vienā brīdī viņi nonāk pie skumjas izpratnes, ka variantu, alternatīvu nav. Kāpēc gan nepieņemt lēmumu par cienīgu nāvi, kāpēc nepalīdzēt. Tas netiek ņemts vērā veselības aprūpes sistēmā, taču tie ir ļoti svarīgi jautājumi, kas mums jāatrisina," - portāls Universal citē Lopesa Obradora vārdus, viņa brauciena laikā uz Jukatanu.

Tikšanās laikā ar astoņu štatu gubernatoriem Lopess Obradors parakstīja vienošanos par veselības aprūpes sistēmas reformēšanas uzsākšanu, kas ļaus nodrošināt piekļuvi medicīniskajiem pakalpojumiem neapdrošinātajiem cilvēkiem. Pašlaik to nodrošina tā saucamā "Tautas apdrošināšana" (Seguro popular), kas ir pieejama visiem interesentiem, pat ārzemniekiem. Tomēr patiesībā šīs sistēmas iespējas ir ļoti ierobežotas un pieticīgas.

Runa ir arī par medicīniskās palīdzības sistēmas federalizāciju, kas Meksikā bija decentralizēta pagājušā gadsimta 80. gados. Šim mērķim tiks piešķirti papildus līdz 25 miljardi peso (1,2 miljardi dolāru) no budžeta.

Ziņu lente
0