Dietoloģe pastāstīja, cik mandarīnus dienā drīkst apēst

CC BY-SA 3.0 / carol - carol / Clementines whole, peeled, half and sectionedКлементины
Клементины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mandarīniem jābūt svaigiem un veseliem. Iegādājoties tos, parbaudiet, vai nav redzami kaitēkļu un slimību atstāti bojājumi.

RĪGA, 31. decembris — Sputnik. Dienā var apēst ne vairāk kā četrus mandarīnus – tad tie nekaitēs veselībai, pastāstīja Maskavas Veselības aprūpes departamenta ārštata speciāliste – dietoloģe Antoņina Starodubova, vēsta RIA Novosti.

"Normas nav, taču ir veselais saprāts. Kilogramu noteikti nevajag ēst. Ja anamnēzē bijušas alerģiskas reakcijas uz citrusu augļiem, mandarinus jāizslēdz pilnībā. Ja alerģisku reakciju anamnēzē nav, var apēst 2-4 mandarīnus, taču neaiziet līdz kilograma līmenim," – pastāstīja speciāliste.

Pie tam Krievijas kvalitātes kontroles organizācijas "Roskačestvo" eksperti pastāstīja, kā pareizi izvēlēties visgaršīgākos mandarīnus.

Dārzeņi un augļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zinātnieki noskaidrojuši: dārzeņu un augļu visai cilvēcei nepietiks

"Ārēji mandarīniem jābūt svaigiem, veseliem, tīriem un pievilcīgiem. Nav pieļaujami lauksaimniecības kaitēkļu, slimību, mehānisku bojājumu pēdas, sasitumi un lieli virspusēji aprētojušies griezumi uz tiem," - stāsta Roskačestvo pārstāvji. Pie tam ārēji defekti ir iespējami, piemēram, nelieli noberzumi, skrambas, ielāsmojumi mizas porās, – eksperti norādīja, ka tie neietekmē augļu garšu un kvalitāti.

Galvenais, lai šajos bojājumos nesāktos pūšana, atzīmēja speciālisti.

"Hibrīdu vidū visgaršīgākie ir klementīni. Tos 1902. gadā Sicīlijā radīja priesteris tēvs Klements, apvienojot mandarīnu un vietējo apelsīnu. Augļiem raksturīga augšpusē un apakšpusē saplacināta forma, spilgti oranža miza. Tie ir saldi un sulīgi, ar maigu smaržu." Klementīni visbiežāk parādās veikalu plauktos jau oktobrī. Vēlīnāko šķirni – piksijus – pārdošanā var atrast ziemas beigās. Tiem ir lodveida augļi ar plānu dzeltenīgi oranžu mizu, sulīgs mīkstums bez kauliņiem, turklāt tie ļoti ilgi glabājas, pastāstīja speciālisti.

Ziņu lente
0