Kosmonauti paņēmuši līdzi uz SKS mandarīnus Jaungada svētkiem

© Foto : NASAВид на МКС
Вид на МКС  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Parasti stacijā nonāk apelsīni, jo mandarīnus piegādāt ir grūti, taču svētku dēļ pieļauts izņēmums.

RĪGA, 31. decembris – Sputnik. Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) ekipāža paņēma līdzi mandarīnus, lai pamielotos ar tiem Vecgada vakarā, lai arī parasti šos augļus uz SKS neved, RIA Novosti pastāstīja Medicīnas un bioloģijas problēmu institūta (MBPI) Pārtikas nodaļas vadītājs Aleksandrs Agurejevs.

"Kuģī ar ko ekipāža tika nogādāta SKS, nonāca: āboli – četri kilogrami, greipfrūti – trīs kilogrami un mandarīni – arī trīs kilogrami. Atbilstoši ekipāžas vēlmēm komplektā iekļautas piegādātas desmit 30 gramu mencu ikru bundžiņas," – atklāja Agurejevs.

Taču viņš norādīja, ka parasti stacijā nonāk apelsīni, jo mandarīni "nonāk ne īpaši labā stāvoklī". Svētku dēļ nolēma izdarīt izņēmumu.

Pilnvērtīgs uzturs

Tāpat Agurejevs pastāstīja, kādi produkti nogādāti stacijā ar kravas kuģi "Progress MS 10" 18. novembrī. Orbītā nonāca auzu putru komplekti ar dažādām garšām, žāvēts aprikozu biezenis, sasmalcinātas brūklenes, žāvētas plūmes, sāļas un saldas mandeles, krekeri, karameles, augļu gardumi, Borodinas un rudzu maize, vairāki veidu cepumi un medus piparkūkas.

Pirmajā ēdienā kosmonauti varēs izvēlēties boršču, rasoļņiku, makaronu zupu, šampinjonu zupu, zirņu vai dārzeņu biezeņzupu, harčo vai zaļo skābo kāpostu zupu.

Первые минуты после приземления экипажа Союз МС-09 - видео - Sputnik Latvija
Video
Pirmās minūtes pēc "Sojuz" ekipāžas nolaišanās uz Zemes parādīja videoierakstā

Otrajā ēdienā ekipāžai būs pieejama beluga, store, karpa ar dārzeņiem eļļā, liellopu gaļa majonēzē, teļa gaļa ar dārzeņiem, zivju tīteņi tomātu mērcē, gaļas un dārzeņu sacepums, vistas gaļa, gaļa ar griķiem vai grūbām, cūkgaļas sautējums ar saldajiem pipariem un līdaka tomātu mērcē ar vīnu un žāvētām plūmēm.

"Tāpat "Progress" nogādāja orbītā ātri šķīstošo dzērienu "Ļesnaja skazka", dzērienu "Severnaja višņa", kakao ar pienu un cukuru, dzērveņu, ābolu un brūkleņu un ābolu un ķiršu ķīseli, kafiju ar un bez cukura, govs pienu, tēju (zaļo, melno un ar aromātisko citronu) ar un bez cukura," – piebilda Agurejevs.

Šobrīd stacijā stādā tikai viena ekipāža – trīs cilvēki, kuri ieradās stacijā 3. decembrī ar kuģi "Sojuz MS-11". Vienīgais krievs – Krievijas kosmonautu vienības  komandieris Oļegs Konoņenko Jauno gadu viņš sagaidīs amerikānietes Ennas Makleinas un kanādieša Dāvida Senžaka kompānijā.

Ziņu lente
0