ASV komentē OPEC valstu vienošanos par naftas ieguves samazināšanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savienotās Valstis iebilst pret OPEC centieniem regulēt tirgu.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. Savienotās Valstis negatīvi uztver jebkādus brīvā tirgus ierobežojumus, ieskaitot OPEC lēmumus naftas ieguves jomā, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja ASV valsts sekretāra palīga enerģētikas jautājumos vietniece Sandra Oudkērka.

"Gadu desmitiem, kopš 70. gadu enerģētiskās krīzes ASV valdība iebilst pret karteļa OPEC pieeju (tirgus regulēšanā – red.). Mēs uzskatām, ka tirgus spēkiem pašiem jānosaka piegādes līmenis, ņemot vērā pieprasījumu," – viņa pastāstīja Atlantijas padomes kuluāros, lūgta komentēt OPEC vēlmi ierobežot naftas ieguvi.

Piektdien saskaņā ar OPEC vienošanās dalībvalstu ministru tikšanās rezultātiem tika pieņemts lēmums samazināt naftas ieguvi visām valstīm par 1,2 miljoniem barelu diennaktī no 2019. gada janvāra uz pusgadu uz priekšu. No šī apjoma 800 tūkstoši barelu naftas, 2,5% ieguves sarukuma attiecas uz OPEC valstīm, 400 tūkstoši (2%) uz valstīm, kas nav iekļautas OPEC. Krievija piekritusi samazināt ieguvi par 228 tūkstošiem barelu diennaktī no līmeņa, kāds sasniegts 2018. gada oktobrī, paziņoja KF enerģētikas ministrs Aleksandrs Novāks.

Нефтяная платформа Приразломная - Sputnik Latvija
Krievija uzstādījusi jaunu rekordu naftas ieguves jomā

OPEC un valstis, kas tajā nav iekļāvušās, vienojušās samazināt naftas ieguvi par 1,2 miljoniem barelu diennaktī. Irākas naftas ministrs Tamers al Gadbans informēja, ka no šī apjoma 800 tūkstoši barelu pienākas uz OPEC valstīm, pārējais apjoms – uz Krieviju, Meksiku, Kazahstānu un citām ārpus karteļa esošām valstīm. Tātad katrs vienošanās dalībnieks samazinās ieguvi aptuveni par 3%.

Piektdien piecu stundu laikā Brent naftas cena pieauga par 5%: no 59,1 pusdienlaikā līdz 63,3 dolāriem pulksten piecos pēcpusdienā pēc Maskavas laika. Iemesls – informācija par to, ka valstis OPEX+ vienojušās par naftas ieguves samazināšanu par 1,2 miljoniem barelu diennaktī.

Ziņu lente
0