Prezidenta asaras, Putina "sit saujā!" un Merkeles lidojums: G20 amizantākie brīži

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasОфициальный визит президента РФ В. Путина в Аргентину. День второй
Официальный визит президента РФ В. Путина в Аргентину. День второй - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jocīgākie atgadījumi G20 samitā.

RĪGA, 3. decembris — Sputnik. Nesen noslēdzies G20 samits Argentīnā, un tā oficiālie rezultāti vēl būs jāapsver, bet jau ir skaidrs, ka starptautiskā tikšanās paliks atmiņā ilgu laiku – lielā mērā par to varam pateikties daudziem neveikliem momentiem ar lielvalstu vadītājiem.

Ierašanās

Daži misēkļi atgadījās jau lidostā, kur ieradās "divdesmitnieka" valstu līderi. Piemēram, valsts vadītājam pienākošais svinīgais "laipni lūdzam!" sākumā tika kļūdaini adresēts nevis Sji Dziņpinam, bet kādam biedram no Ķīnas delegācijas, kurš pirmais izgājis uz trapa. Tomēr ĶDR līderim gan nav par ko sūdzēties, jo, atšķirībā no daudziem citiem valstu vadītājiem, lidlaukā viņu sagaidīja ar ziediem un orķestri.

Vācijas kanclerei Angelai Merkelei tā nepaveicās, jo viņa bija spiesta ierasties Buenosairesā ar regulāro reisu. Lieta tāda, ka tehniskas problēmas dēļ viņas lidmašīna bija spiesta pārtraukt lidojumu, tikko pacēlusies. Beidzot VFR vadītāja ieradās Argentīnā ar lielu novēlošanos ar Spānijas aviokompānijas Iberia reisu.

Официальный визит президента РФ В. Путина в Аргентину. День второй - Sputnik Latvija
Politika
Putins pastāstīja par sarunu ar Trampu G20 samitā

Francijas prezidents Emanuels Makrons un viņa dzīvesbiedre ieradās Buenosairesā laikā, taču, pretēji visiem diplomātiskā protokola noteikumiem Argentīnas oficiālās varas pienācīgi nesagaidīja franču līderi.

"Maksāt" par visiem nācās parastam lidostas darbiniekam, kas likteņa ironijas pēc bija ģērbts dzeltenā vestē. Atgādināsim, ka Francijā jau vairākas nedēļas notiek protesta akcijas pret benzīna un dīzeļdegvielas cenu paaugstināšanu – protestētājus var atpazīt pēc dzeltenajām vestēm, kas ir obligāts franču autovadītāju atribūts.

Argentīnas viceprezidente Gabriela Miketti vēlāk paskaidroja, ka diplomātiskais pārpratums radies tāpēc, ka Makrona pārstāvji esot pārāk vēlu paziņojuši argentīniešiem, ka pienācis laiks sagaidīt prezidentu.

Ļāva vaļu emocijām

Francijas prezidenta vizīti Buenosairesas samitā pavadīja ne viena vien neveikla situācija. Nejauši video ierakstā nokļuva viņa sarunas fragments ar Saūda Arābijas mantinieku Muhamedu bin Salmanu samita kuluāros.

Официальный визит президента РФ В. Путина в Аргентину - Sputnik Latvija
Politika
Putins komentēja G20 samita gala deklarāciju

"Neuztraucies," - centās mierināt Francijas prezidentu Saūda karalistes vadītājs. "Es uztraucos. Es esmu noraizējies... Es taču tev teicu," — atbildēja Makrons. Pēc brīža Francijas prezidents pārmeta Salmanam: "Tu mani nekad neklausies", bet Saūda Arābijas troņmantinieks atbildēja "Nē, protams, es klausos."

Par sarunas priekšmetu atliek tikai minēt. Tā bija līderu pirmā personiskā saruna pēc žurnālista Džamala Hašogi slepkavības Saūda konsulātā Stambulā. Dažas valstīs pauž aizdomas, ka pavēle nogalināt reportieri nāca no troņmantinieka, taču pierādījumu tam nav.

Francijas prezidenta administrācija nolēma pielikt punktu spekulācijām Internetā, un nāca klajā ar apgalvojumu, ka Makrons paudis bažas par žurnālista slepkavību un situāciju Jemenā, kur Saūda Arābija īsteno militāro operāciju.

Daudz dabiskāk noritēja Saūda prinča un Krievijas prezidenta Vladimira Putina pirmā neformālā saruna samitā. Ieraudzījuši viens otru pirms pirmās darba sēdes, līderi kā veci draugi izplūda smaidā un "sita viens otram saujā". Videoieraksts ar šādu nestandarta sveicienu plaši izplatījies tīklā.

Президент РФ Владимир Путин беседует с канцлером Германии Ангелой Меркель и президентом США Дональдом Трампом во время церемонии на Триумфальной арке в Париже - Sputnik Latvija
Politika
Tas tomēr noticis: Putins ar Trampu tikušies Buenosairesā

Uz Argentīnas samita vērotājiem iespaidu atstāja pat garlaicīgākas sarunas, kurās parasti dzirdami tikai paziņojumi par "nodomiem turpināt sadarbību". Japānas premjerministra Sindzo Abes vārdi tikšanās laikā ar ASV prezidentu Donaldu Trampu lika saraukt uzacis. Japāņu līderis apsveica amerikāņu kolēģi ar "vēsturisko uzvaru" ASV starpvēlēšanās. Īstenībā pēc to rezultātiem republikāņu partija zaudējusi vairākumu Pārstāvju palātā. Protams, gadījās arī Trampa priekštečiem pēc divus gadu ilgas prezidentūras dažkārt zaudēt pārākumu arī Senātā – nav skaidrs, vai Abē domāja tieši to un gribēja izpatikt amerikāņu līderim, vai vienkārši kaut ko sajaucis?

Emocionāls izrādījies arī vakars Kolumba teātrī, kur "divdesmitnieka" līderiem parādīja 40 minūtes ilgu iestudējumu par Argentīnas daudzveidību. Tikšanos vadīja bija Argentīnas prezidents Maurisio Makri, kurš bija tādā sajūsmā, ka pēc fināla akorda viņam teju izdevās valdīt asaras. Viņu ar smaidu uzmundrināja pirmā lēdija Huliana Avada. Vēlāk Makri Twitter paskaidroja, cik ļoti viņš lepojas ar Argentīnu un tās tautu.

Ziņu lente
0