ES politķus pārsteidzis Eiropas valstīs ražoto ieroču apjoms teroristu rokās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāti apspriež šokējošu ekspertu atskaiti par Eiropas valstīs ražotajiem ieročiem un munīciju, kas atrasti teroristu noliktavās Irākā un Sīrijā.

RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāti 13. novembrī apspriež šokējošu ziņojumu par ES ražotu ieroču un munīcijas eksportu uz bruņotu konflitku zonām. Noskaidrojies, ka teroristiem no sakautā ISIS bijis itin vienkārši noorganizēt ieroču piegādes no Eiropas, vēsta Sputnik Igaunija.

ES plenārsesijā Strasbūrā 13. novembrī tiek apspriests ziņojums par Eiropas bruņojuma eksportu uz trešajām valstīm, kas sagatavots, pateicoties EP Ārlietu komitejas deputātu pūlēm, ņemot vērā statistikas datus un atskaites no karadarbības zonām. Domājams, politiķi iniciēs izmeklēšanu un papūlēsies noskaidrot, kā ES militārā produkcija nonāk teroristu rokās Tuvajos Austrumos.  

Militārie eksperti uzskata, ka liela daļa bruņojuma no Eiropas kaujinieku rokās nonākusi caur Rumāniju un Bulgāriju, kuru valdības nav izveidojušies ieroču un munīcijas tālākpārdošanas operāciju efektīvas kontroles sistēmu. ES noteikumi nosaka, ka pārdevējam jāsaņem precīza informācija par militāro preču gala saņēmēju.

Eiropa ir labi nopelnījusi karā Irākā un Sīrijā

Savienības valstu pienākums ir novērst bruņojuma un amunīcijas tālākpārdošanu kompānijām ASV un Saūda Arābijā, teikts Eiropas Parlamenta rezolūcijas projekta tekstā.

Situācija Sīrijā - Sputnik Latvija
Sīrijas ĀM: starptautiskās koalīcijas darbības Rakā ir genocīds

Deputātu secinājumu pamatā ir ES un Vācijas finansētās bruņojuma pirkšanas un pārdošanas darījumu monitoringa ekspertu grupas iTrace atskaite. Trīs gadus organizācija izmeklējusi un iespēju robežās identificējusi ieroču pārdošanas faktus teroristiem Irākā un Sīrijā. Atskaite liecina, ka eksperti izpētījuši un "ceļojumā" no ražotājvalstīm uz kaujinieku noliktavām izsekojuši aptuveni 40 tūkstoši dažādu bruņojuma, munīcijas, sprāgstvielu un ķīmisko vielu komponentu vienību.

Zināms, ka plašas karadarbības periodā Sīrijā un Irākā 2015. un 2016. gadā bija vērojams īpašs Eiropas militārās rūpniecības kompleksa kompāniju tirdzniecisko "sasniegumu" apogejs. 2015. gadā ES ar bruņojuma palīdzību nopelnījusi gandrīz 196 miljardus eiro, 2016. gadā – 191,4 miljardus eiro. Pie tam EP deputāti šaubījās, vai dati ir pietiekami precīzi.

Biznesmenis ir gatavs uz noziegumiem par 300% peļņas

iTrace eksperti apraksta "ceļojumus", kādos devušies bulgāru lādiņi granātmetējiem no vienas valsts uz otru, no viena pircēja pie otra, demonstrējot, cik "elastīgs" ir bruņojuma tirgus un pieļāvīgi ierēdņi, kuri izsniedz licences bruņojuma eksportam. Ar vidutāju un pārpircēju palīdzību kaujinieki lielā skaitā iegādājusies detonatorus no Austrijas, Zviedrijas un Čehijas, dubultas nozīmes ķimikālijas no Vācijas, Indijas un Turcijas, munīciju, elektroniku un bruņojumu.

Licences visiem šiem darījumiem izsniegušas ES valstu valdības, taču tām nav izdevies garantēt, ka pārdotie ieroči pēc vairāku darījumu sērijas nenokļūs teroristu rokās. Sīrijas valdības spēki un Krievijas militārie eksperti Sīrijā jau vairākkārt ziņojuši, ka "Kalifāta" (ISIS, ES, Krievijā un ASV aizliegta teroristiska organizācija) kaujinieku noliktavās atrasts liels skaits ieroču un munīcijas, ko ražojušas cienījamas kompānijas Eiropā un ASV.

Ziņu lente
0