Mejas izgāšanās: ES noraida britu premjeres būtiskāko piedāvājumu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПремьер-министр Великобритании Тереза Мэй выступает на саммите Европейского Союза в Брюсселе
Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй выступает на саммите Европейского Союза в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mejai neizdodas nedz apvienot savu kabinetu, nedz pārvarēt "fināla barjeru" pārrunās ar Eiropu.

RĪGA, 11. novembris – Sputnik. Eiropas Savienība noraidījusi būtiskāko britu premjeres Terēzas Mejas Brexit piedāvājumu, savukārt valsts valdība atrodas daļēja sabrukuma stadijā, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Briselei un Londonai joprojām neizdodas izbeigt domstarpības vairākos jautājumos, tostarp, Ziemeļīrijas un Īrijas robežas jautājumā.

Eiropas Savienība grasās panākt, ka Lielbritānija novilks muitas robežu cauri Īrijas jūrai, tātad faktiski cauri Apvienotās Karalistes teritorijai. Meja nosaukusi šo piedāvājumu par nepieņemamu un graujošu valsts integritātei.

Ministru bēgšana

Tikmēr Lielbritānijas valdībā uz Brexit domstarpību fona rodas izmisuma pilna situācija. Aizritējušajā piektdienā kļuva zināms par negaidītu Lielbritānijas transporta ministra vietnieka Džo Džonsona atkāpšanos no amata.

Tas ir jau sestais Brexit dēļ aizgājušais ministrs kopš brīža, kad Meja veica kadru maiņu valdībā janvārī. Un ne pēdējais. Bijusī izglītības ministre Žustina Grīnringa, kur arī iepriekš pametusi Mejas kabinetu, brīdina, ka Džo Džonsons nebūs pēdējais "bēglis". Pats Džonsons paziņoja, ka vēl četri ministri "atrodas uz aiziešanas robežas".

Ilgā šķiršanās

Pēc 2016. gada vasarā notikušā referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības britu Ministru Kabinets cenšas vienoties ar visām pusēm par visnesāpīgāko "šķiršanos". Vaicāt nākas ne vien Briselei, bet arī citām valstīm – pārāk daudz saista Londonu un Eiropas Savienību.

Viena no problēmām ir saistīta arī ar situāciju pašā Lielbritānijā: tā, piemēram, joprojām nav izlemts Ziemeļīrijas liktenis, kuras iedzīvotāji neatbalstīja Brexit.

Lielbritānijas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tusks uzskata, ka ES jāgatavojas sliktākajam Brexit scenārijam

Šobrīd robeža starp Īriju un Ziemeļīriju ir caurspīdīga, jo abas valstis atrodas Eiropas Savienībā. Iepriekš Īrija uzstāja, ka Lielbritānija nevar izstāties no Eiropas Savienības, nenosakot robežu starp šīm teritorijām. Taču tika minēts, ka uz robežas šo abu valstu starpā nedrīkst būt nekāda pierobežas infrastruktūra. Nopietns jautājums ir arī tajā, ka Ziemeļīrija nevēlas izstāties no ES – tādā gadījumā eksperti runāja arī par tās iespējamo apvienošanos ar Īriju. Taču Dublina pagaidām situācijā nav iejaukusies.

Robeža ar Īriju paliek svarīgs, taču ne vienīgais jautājums, kurš ir jāatrisina pirms Lielbritānija izstājas no ES. Tā, piemēram, Eiropas Savienības pārstāvji pieprasīja, lai ES pilsoņiem, kuri nākotnē vēlēsies iegūt britu pilsonību, izmaksas būtu minimālas. Konservatori Lielbritānija ir neapmierināti ar to, kā Meja piekrīt kompromisiem ar ES. Citu piekāpšanās vidū ir summa, kuru Lielbritānija, iespējams, samaksās par izstāšanos no Savienības – gaidāms, ka 50 miljardu eiro vietā, par kuriem tika runāts sākumā, nāksies izmaksāt gandrīz 60 miljardus eiro.

Ziņu lente
0