Politika

Rietumu vēsturnieki ziņo par pilsoņu kara draudiem ASV

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Hārvardas universitātes profesors uzskata, ka pēdējā laikā Savienotajās Valstīs pastiprinās iekšējās pretrunas un saasinās "kultūru konflikts".

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Nākamās prezidenta vēlēšanas var novest pie galīgas šķelšanās amerikāņu sabiedrībā un jauna pilsoņu kara valstī. Šādu viedokli paudis britu vēsturnieks, Hārvardas universitātes profesors avīzē The Sunday Times, vēsta RIA Novosti.

Zinātnieks uzskata, ka pēdējā laikā Savienotajās Valstīs pastiprinās iekšējās pretrunas un saasinās "kultūru konflikts".

Amerikāņu segmentā internetā jau sen sācies savdabīgs kultūras pilsoņu karš, un, tuvojoties Kongresa vēlēšanām, tas iedegas vēl karstāk, atzīmēja Fērgusons.

Pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas zemessargi sagrautā tirgus teritorijā Donbasā - Sputnik Latvija
EP deputāts: Latvijai draud pilsoņkarš pēc Donbasa scenārija

Incidents, kura ietvaros pazīstamiem ASV prezidenta kritiķiem, piemēram, Barakam Obamam un Hilarijai Klintonei nosūtītas bumbas, liek pamatus "jauniem pareģojumiem" par pilsoņu karu ASV, uzskata vēsturnieks.

Arī Teksasas universitātes vēstures zinātņu kandidāte Emīlija Vailena savā rakstā vietnei Task&Purpose analizēja pilsoņu kara draudus ASV. Savā darbā viņa izmantoja pazīstamā žurnālista Džonatana Rendala izstrādāto metodiku, kurš savulaik prognozēja pilsoņu kara sākumu Libānā.

Protams, Savienotās Valstis un Libāna ir atšķirīgas, raksta Vailena, taču pats pilsoņu kara fenomens nepiešķir nozīmi valsts attīstības pakāpei, atzīmēja vēsturniece.

Analizējot situāciju ASV ar Rendala metodikas palīdzību, Veilena secināja, ka iemesls satraukumam ir pietiekams.

Pie tam, speciāliste atzīmēja dažus faktorus ASV, kas līdzinās apstākļiem Libānā 1975. gadā.

Piemēram, pēc Vailenas domām, pašlaik ASV prezidenta krēslu ieņem "nekauņa", pie tam valstij ir spēcīgi un neuzticami sabiedrotie ar savām pašu interesēm un faktiski "kariķēta neefektīva valdība".

ASV kodolizmēģinājumi - Sputnik Latvija
ASV publiskojušas Ķīnas un PSRS iznīcināšanas plānus

ASV Republikāņu partija atgādina konservatīvos spēkus Libānā pilsoņu kara priekšvakarā, bet demokrāti, kā savulaik Libānas progresīvās partijas, ir "dezorganizēti un decentralizēti", uzskata zinātniece.

Džonatans Rendals – amerikāņu žurnālists, kurš savulaik strādāja ar tādiem izdevumiem, kā "New York Time" un "Washington Post".

1974. gadā viņš prognozēja pilsoņu karu Libānā gandrīz gadu pirms tā sākuma.

Žurnālists izstrādāja savdabīgu "detektoru", kas ļauj novērtēt tekošo situāciju valstī no iekšpolitiska konflikta un pilsoņu kara sākuma riska viedokļa.

Ziņu lente
0