Samits Stambulā veicina situācijas noregulēšanu Sīrijā

© Sputnik / Mikhail KlimentyevSestdien Stambulā notika Turcijas, Krievijas, Vācijas un Francijas līderu tikšanās
Sestdien Stambulā notika Turcijas, Krievijas, Vācijas un Francijas līderu tikšanās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijā notikusi Krievijas, Francijas, Vācijas un Turcijas līderu tikšanās. Valstu vadītāji apsprieda pasākumus konflikta atrisināšanai Sīrijas Arābu Republikā.

RĪGA, 28. oktobris – Sputnik. Konsultācijas par situāciju Sīrijā un pārrunu jaunais formāts veicina situācijas atrisināšanos republikā, pēc samita Stambulā paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Lietderīgs piedāvājums

Viņš norādīja, ka dalībnieku loka paplašināšanās pārrunās ar mērķi noregulēt situāciju Tuvajos Austrumos ir auglīga. Tas bija Francijas prezidenta piedāvājums. Tādējādi tiek apvienots Astanas process un "mazās grupas" darbs.

ASV militārās tehnikas dislokācija pie Darbasija ciema Sīrijā - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs: ASV cenšas sašķelt Sīriju

"Turcijas prezidents to aktīvi atbalstīja, kļuva par šīsdienas tikšanās iniciatoru. Es uzskatu, ka tā nākusi par labu," – konstatēja Vladimirs Putins.

Tiesa, pagaidām Krievijas prezidents nevarēja pastāstīt, kad notiks nākamā tikšanās tamlīdzīgā formātā.

Pie tam Krievijas prezidents pievērsa uzmanību, ka patlaban situācijas noregulēšanas process vienkārši aizķēries, tas ir ļoti sarežģīts process.

Jaunā konstitūcija

Patlaban tiek apspriesta Sīrijas Konstitūcijas komitejas dibināšana, un Francija uzstāj: tai jāsāk darbs jau līdz gada beigām. Šo viedokli atbalsta arī Krievijas prezidents.

"Pēc tam mēs iniciējām Astanas procesu kopā ar Turcijas un Irānas prezidentiem, un viss pagriezās, sāka iet uz priekšu, sākās ierosinājumi. Tā bija ļoti sarežģīta situācija – organizēt Sīrijas tautas kongresu Sočos, ritēja liels sagatavošanās darbs," – atgādināja Vladimirs Putins.

Канцлер ФРГ Ангела Меркель выступает на 53-й Мюнхенской конференции по безопасности - Sputnik Latvija
Mediji: Merkele pirmo reizi atbalstījusi Krievijas darbības Sīrijā

Viņš atzina, ka izdevies pārliecināt Damasku iesniegt savu Konstitūcijas komitejas dalībnieku sarakstu. Pēc tam, pateicoties Turcijas prezidenta pūliņiem, parādījās opozīcijas saraksts.

"Tagad ir jāizveido trešā daļa. Jā, tas nav viegls process. Tur jābūt cilvēkiem, kuri izpelnījušies visu konfliktā iesaistīto pušu uzticību," – atzīmēja Krievijas līderis.

Pēc tam viņš vērsās pie visiem ar aicinājumu "būt pacietīgiem un ar cieņu izturēties pret visiem procesa dalībniekiem. Tikai šajā ceļā mūs gada panākumi," – piebilda Vladimirs Putins.

Krievijas, Turcijas un Francijas prezidentu, kā arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles tikšanās notika Stambulā, Osmaņu impērijas pēdējā valdnieka pilī.

Ziņu lente
0