Pentagona vadītājs izslēdz ASV atteikšanos no bruņojuma kontroles

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasPentagona vadītājs Džeims Metiss
Pentagona vadītājs Džeims Metiss - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Savienotās Valstis negrasās ievērot Līgumu par vidējā un mazā darbības rādiusa raķetēm, jo Maskava to pārkāpj, un izstāsies no līguma.

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Pentagona vadītājs Džeims Metiss paziņoja, ka ASV uztur saikni ar sabiedrotajiem Eiropā sakarā ar Līgumu par vidējā un mazā atāluma darbības rādiusa raķetēm (INF), un uzsvēra, ka Vašingtona neatsakās no bruņojuma kontroles, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz aģentūru Reuters.

"Galu galā mums ir jāskatās patiesībai acīs, tas nenozīmē, ka mēs atsakāmies no ieroču kontroles. Taču ieroču kontrolei jābūt kam vairāk, nekā vienkārši vārdiem uz papīra, tām ir jābūt konkrētām darbībām," pateica Metiss, uzstājoties Bahreinā.

ASV raķetes BGM-109G_Gryphon - Sputnik Latvija
Latvija avangardā: politologs pastāstījis, kas uzņems ASV raķetes Eiropā

Ministrs uzsvēra, ka sakarā ar INF līgumu Vašingtona atrodas "ciešā sadarbībā" ar sabiedrotajiem Eiropā. "Mēs turpināsim cieši sadarboties sakarā ar šo vienošanos un tā nozīmi Eiropas drošībai," piebilda viņš.

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Savienotās Valstis negrasās ievērot Līgumu par vidējā un mazā darbības rādiusa raķetēm, jo Maskava to pārkāpj, un izstāsies no līguma. Tāpat viņš uzskata, ka INF likvidācijas līgumā jābūt iekļautai arī Ķīnai.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Maskava vēlas saņemt detalizētāku ASV paskaidrojumu, un piebilda, ka INF nolikumu laušana liks Krievijai veikt pasākumus tās drošības nodrošināšanai. Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka jebkāda rīcība šajā jomā nepaliks bez pretdarbības.

Pēdējo gadu laikā Maskava un Vašingtona regulaŗi apsūdz viena otru INF līguma pārkāpumos. Krievija vairākkārt paziņoja, ka stingri ievēro līguma saistības. Lavrovs norādīja, ka Maskavai ir samērā nopietni jautājumi ASV sakarā ar pašu amerikāņu līgumu izpildi. Tostarp, Maskavā norāda, ka Savienotās Valstis izvieto uz sauszemes – militārajā bāzē Rumānijā, kā arī Polijā – iekārtas, kuras spēj palaist "Tomahauka" tipa spārnotās trieciena raķetes, ko aizliedz līgums. Krievija tāpat pievērš uzmanību tam, ka ASV izstrādā triecienuzbrukuma bezpilota lidaparātus, finansē pētījumus, kuri paredzēti virszemes bāzēšanās spārnotās raķetes izveidošanai.

Ziņu lente
0