Plastmasas traukus un vates kociņus Latvijā varētu aizliegt 2021. gadā

© Foto : pixabayPlastmasas trauki, foto no arhīva
Plastmasas trauki, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plastmasas trauki, maisi, kokteiļu salmiņi un citi vienreizējā lietojuma priekšmeti sastāda 70% no jūras atkritumiem.

RĪGA, 25. oktobris – Sputnik. No 2021. gada Eiropas Savienībā varētu tikt ieviests aizliegums vairāku plastmasas izstrādājumu lietošanai: galda piederumiem un traukiem, vates kociņiem, kokteiļu salmiņiem un maisītājiem, gaisa balonu kātiem. Par attiecīgas normas ieviešanu Eiroparlaments nobalsoja 24. oktobrī, vēsta RIA Novosti.

Par nobalsoja 571 deputāts, pret – 53.

Iepriekš par aizlieguma ieviešanu atsevišķu plastmasas izstrādājumu izmantošanai, kuri sastāda vairāk nekā 70% no jūras atkritumiem, nobalsoja Eiroparlamenta Vides komiteja.

Plastmasas glāzīte. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ardievu, plastmasas glāzīte: Eiropa atsakās no vienreizējiem traukiem

Tāpat līdz 2025. gadam ES paredzēts samazināt vairāku plastmasas izstrādājumu lietošanu, kuriem nav alternatīvas. Tostarp, tas attiecas uz vienreizlietojamām kārbām burgeriem un līdzņemamā ēdiena konteineriem, piemēram, desertiem un saldējumam. Ierobežojumi gaidāmi arī tabakas izstrādājumu atkritumiem.

Paredzēts, ka ES valstis, kuras neievēros šo aizliegumu un turpinās ražot nepārstrādājamus atkritumus, maksas nodevu Eiropas kopīgajā budžetā.

Novembrī Eiroparlaments uzsāks attiecīgās pārrunas par direktīvas projektu ar Eiropas Komisiju un ES Padomi.

Iepriekš Eiropas Savienība jau ieviesa prasības attiecībā uz plastmasas maisu lietošanu. Visām ES dalībvalstīm līdz 2025. gadam jāpanāk, lai plastmasas maisu patēriņš, rēķinot uz vienu cilvēku, nepārsniegtu 40 vienības gadā.

Ziņu lente
0