Krievijas Valsts domi satrauc ASV iespējamā vēlme atjaunot Pershing tehnoloģijas

© AP PhotoASV ballistiskā raķete "Pershing-2"
ASV ballistiskā raķete Pershing-2  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Šamanovs uzsvēra, ka pēc INF līguma laušanas Pentagons var atjaunot raķešu modernizācijas programmu "Pershing-2".

RĪGA, 24. oktobris – Sputnik. ASV ir iespējas atjaunot tehnoloģijas, kas tika izstrādātas raķešu Pershing modernizācijas programmas ietvaros, piemēram, "Pershing-2". No Baltijā un Polijā izvietotām palaišanas iekārtām raķešu lidojuma laiks nepārsniegs 10-12 minūtes, sarunā ar aģentūru RIA Novosti  uzsvēra Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Šamanovs.

Krievijas ĀM - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM komentēja Trampa vārdus par ASV izstāšanos no INF līguma

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps pavēstīja, ka Savienotās Valstis izstāsies no Līguma par vidējā un tuvā darbībās rādiusa raķešu likvidāciju (INF) ar Krieviju, un līdztekus apsūdzēja Maskavu par līguma pārkāpumiem. Viņš paziņoja, ka Krievija it kā esot ilgus gadus pārkāpusi vienošanos. Turklāt, pēc Savienoto Valstu vadītāja domām, valstij "jāattīsta bruņojums".

"Dislocējot tās Baltijā un Polijā, lidojuma laiks ir aptuveni 10-12 minūtes. Protams, mums tas ir nepieņemami," – uzsvēra Šamanovs.

Politiķis atgādināja, ka Krievija vairākkārt norādījusi Savienotajām Valstīm šos pārkāpumus, taču Vašingtona nav uzsākusi pārrunas par satraukumu, ko rada tās PRA izvietošana Eiropā.

"Pershing-2" ir ASV ražota mobilās bāzes vidējā darbības rādiusa divpakāpju ballistiskā raķete, kas izmanto cieto kurināmo. Tā nomainīja "Pershing-1A". Programmas "Pershing-2" galvenais mērķis bija uzlabot raķetes precizitāti, pie tam samazinot kodolgalviņas jaudu. Sākotnēji tika plānots vienkārši nomainīt "Pershing-1A" galviņas, taču vēlāk tika modificēts arī kodolieroču nesējs lielāka darbības attāluma nodrošināšanai. Raķetes "Pershing-2" kļuva par galveno kontrargumentu pret PSRS raķeti RSD-10.

1979. gadā NATO pieņēma lēmumu izvērst Eiropā 572 vidēja darbības rādiusa raķetes: 108 "Pershing-2" un 464 mobilās bāzes sauszemes spārnotās raķetes BGM-109G "Tomahawk".

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Donalds Tramps informējis par valsts izstāšanos no INF līguma

Pirmā baterija tika izvērsta Rietumeiropā 1983. gada decembrī, līdz 1985. gada decembrim – divu gadu laikā – visas Vācijā dislocētās ASV armijas rīcībā esošās 108 raķetes "Pershing-1A" tika nomainītas pret "Pershing-2".

1987. gada decembrī PSRS un ASV parakstīja Līgumu par vidējā un tuvā darbībās rādiusa raķešu likvidāciju (INF). Tas paredzēja likvidēt veselu raķešu bruņojuma klasi – šāviņus ar darbības rādiusu no 500 līdz 1000 un no 1000 līdz 5500 kilometriem. "Pershing-2" dežūru atcelšana Eiropā sākās 1988. gada oktobrī un ilga līdz 1989. gada 6. jūlijā.

Līdz 1991. gadam līgums tika izpildīts. Tā ietvaros Padomju Savienība likvidēja 1752 ballistiskās un spārnotās raķetes, ASV – 859 raķetes.

Dokumenta termiņš nav norādīts, taču abas puses var atkāpties no vienošanās, uzrādot pārliecinošus pierādījumus par šādu nepieciešamību.

Ziņu lente
0