ASV karavīri pārliecināti – drīz sāksies karš ar Krieviju un Ķīnu

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasNATO bataljona karavīra uzšuve
NATO bataljona karavīra uzšuve  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starp faktoriem, kuri apdraud valsts nacionālo drošību, amerikāņu karavīri min ne tikai Krieviju un Ķīnu, bet arī baltos nacionālistus un paсifistu kustību.

RĪGA, 18. oktobris — Sputnik. Gandrīz puse ASV karavīru ir pārliecināti, ka valsts tuvākajā laikā iesaistīsies pilna mēroga karā, un karot nāksies ar Krieviju un Ķīnu, vēsta Sputnik Igaunija.

Šāds slēdziens izriet no aptaujas rezultātiem, kas veikta ASV karavīru vidū, vēsta portāls Military Times.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo aptauju 2017. gada septembrī, pašreizējā acīmredzami pieaudzis respondentu skaits, kuri gaida militāro konfliktu – no 5% līdz 46% 2018. gada septembrī. Savukārt pretēju viedokli – par to, ka tuvākajā laikā karš ir maz ticams – pauduši 50% aptaujāto (pērn – 67%).

Absolūtais vairākums aptaujāto karavīru uzskata, ka nāksies karot ar Krieviju (71%) vai Ķīnu (69%). Abos gadījumos gada laikā rādītāji pieauguši par 20-25%, liecina socioloģiskā aptauja.

Somijas prezidents Sauli Nīniste - Sputnik Latvija
Somijas prezidents paskaidroja, kādēļ nesaskata nekādus Krievijas draudus

Starp faktoriem, kuri apdraud valsts nacionālo drošību, lielākā daļa aptaujāto ASV karavīru minēja kiberterorismu (89%), tāpat aptaujātie ir pārliecināti, ka valsts nav gatava šādam izaicinājumam – tikai 13% bija pilnīgi gandarīti par valdības un Aizsardzības ministrijas darbībām šajā jomā.

Pēc kiberterorisma, Krievijas un Ķīnas draudīgo faktoru sarakstā iekļautas valstī esošās islāma teroristu šūniņas (57%). Šis rādītājs ir par 2% mazāks nekā pirms gada. No Irānas bīstas 40% ASV karavīru, no Sīrijas – 24%.

Starp draudīgajiem faktoriem minēti arī baltie nacionālisti ASV (35%), imigrācija (25%), šķelšanās sabiedrībā (16%), pacifistu sabiedriskā kustība ASV (15%), Meksika (9%).

ASV karavīru bailes visvairāk kritušās attiecībā uz Ziemeļkoreju: 2017. gadā 72% aptaujāto gaidīja konfliktu ar KTRD, bet tagad viņu skaits krities līdz 46%.

Ziņots, ka laika periodā no šī gada 20. septembra līdz 2. oktobrim aptaujāti aptuveni 800 kadru karavīri ASV.

Ziņu lente
0