Bijušais diplomāts apgalvojis, ka Rietumi nav solījuši nepaplašināt NATO

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasNATO galvenā mītne Briselē
NATO galvenā mītne Briselē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents un ĀM vairākkārt norādījuši, ka NATO paplašināšanās uz austrumiem neatbilst iepriekš saņemtajām garantijām no rietumvalstu līderiem.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Rietumi pārrunās par Vācijas apvienošanu nav uzņēmušies nekādas saistības NATO nepaplašināšanai uz austrumiem, sestdien konferencē paziņoja britu diplomāts Roberts Brinklijs, kuru citēja alianses pārstāve, vēsta RIA Novosti.

1990. gada februārī Vācijas apvienošanās pārrunu gaitā Rietumi deva solījumu PSRS, ka NATO nepaplašināsies uz Austrumiem. Taču saistības tika pārkāptas.

Майкл Макфол - Sputnik Latvija
Nekādus solījumus atteikties no paplašināšanās NATO nav devusi

"Apgalvojums par to, ka NATO solījusi nepaplašināties "2+4" formāta pārrunu laikā par Vācijas apvienošanu, nav patiess, norādījis bijušais britu diplomāts Roberts Brinklijs, kurš tajās piedalījās," - paziņoja sestdien savā Twitter mikroblogā NATO oficiālā pārstāve Oana Lungesku.

Brinklijs, kurš 1989.-1990. gadā strādājis Bonnā un vēlāk darbojies kā vēstnieks Ukrainā, uzstājās sestdien konferencē Londonā "Aukstais karš: toreiz un tagad".

"Vienošanās bija par to, ka apvienotā Vācija iestāsies NATO un bijušās VDR teritorijā nebūs kodolieroču," – piebilda Lungesku ar atsauci uz diplomāta uzstāšanos.

Krievijas prezidents un ĀM vairākkārt norādījuši, ka NATO paplašināšanās uz austrumiem ir pretrunā iepriekš saņemtajām garantijām no rietumvalstu līderiem. Piemēram, jūlijā Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievija reaģēs līdzvērtīgi uz NATO agresīvajiem soļiem, un tiem, kas tiecas iekļaut Ukrainu vai Gruziju alianses sastāvā, jāpadomā par tik bezatbildīgas politikas sekām.

Ziņu lente
0