Sunday Times: Lielbritānija gatavojas kiberuzbrukumiem Krievijai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Informācijas avoti augsti stāvošu drošība spēku amatpersonu aprindās pauduši bažas par to, ka Lielbritānijai nav pietiekama bruņojuma militārai konfrontācijai ar Krieviju.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija izskata masveida kiberuzbrukumu variantu ar mērķi atslēgt elektrības padevi Krievijā "agresijas" gadījumā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Sunday Times.

Darbs ar klēpjdatoru - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pilsoņu kiberkarš Latvijā

Informācijas avoti augsti stāvošu drošība spēku amatpersonu aprindās pauduši bažas par to, ka Lielbritānijai nav pietiekama bruņojuma militārai konfrontācijai ar Krieviju, izslēdzot kodolraķešu pielietojumu. Šī iemesla dēļ valdība secinājusi, ka masveida kiberuzbrukums ir vienīgā alternatīva kodoluzbrukumam atbildei uz "Krievijas agresiju".

Tagad, avīze vēsta, valdība plāno attīstīt savu uzbrukuma kiberpotenciālu, lai Krievijas "agresijas" apstākļos "atslēgtu gaismu Kremlī".

Domājams, uzskata raksta autors, tas dāvās Lielbritānijai lielākas iespējas, ja Krievija izlemšot ieņemt Igaunijas nelielās salas vai iebruks Lībijā, lai pārņemtu savā ziņā naftas krājumus vai izprovocētu jaunu imigrācijas krīzi Eiropā.

Tāpat domājams, ka Lielbritānija varēšot atbildēt ar kiberuzbrukumu, ja Krievijas neregulārās vienības uzbruks Lielbritānijas spēkiem vai apdraudēs britu jaunos aviācijas bāzes kuģus.

Iepriekš Lielbritānijas premjerministra kancelejas vadītājs Deivids Lidingtons paziņoja, ka rietumvalstīm vērīgi jāuzmana Krievija, jāpastiprina kiberdrošība, taču jāturpina dialogs ar Maskavu.

Skripaļu saindēšana

Iepriekš vēstīts, ka 2018. gada marta sākumā Lielbritānijā Solsberijas pilsētā bezsamaņas stāvoklī tika atrasts britu specdienestu bijušais aģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija ar saindēšanās pazīmēm. Valsts premjerministre Terēza Meja paziņoja, ka ar Skripaļu saindēšanu, "ļoti iespējams", saistīta Krievija, taču nesniedza nekādus pierādījumus. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova toreiz Mejas paziņojumu nodēvēja par "cirka izrādi" un provokāciju.

Герб на ограде здания российского посольства в Лондоне - Sputnik Latvija
Briti atvainojas par savas valdības darbībām

5. septembrī Lielbritānijas Karaliskais prokuroru dienests nosauca cilvēkus, kuri turēti aizdomās par Sergeja un Jūlijas Skripaļu saindēšanu. Britu dienesti uzskata, ka incidentā esot vainojami Krievijas pilsoņi Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs. Tai pašā dienā Terēza Meja pavēstīja, ka Boširovs un Petrovs esot Krievijas Federācijas Ģenerālšātāba Galvenās izmeklēšanas pārvaldes (GRU) darbinieki.

Komentējot Lielbritānijas varasiestāžu jaunās apsūdzības, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs nosauca Skripaļu saindēšanas teorijas autorus par "labiem fantazētājiem". Politiķis pajokoja: iespējams, savas idejas viņi smeļas vispasaules tīmeklī.

Martā toreizējais valsts ārlietu ministrs Boriss Džonsons apgalvoja, ka Maskavas vainas pierādījumi esot "satriecoši". Apsūdzības izrādījās melīgas: Lielbritānijas AM slepenās laboratorijas vadītājs vēlāk paziņoja, ka ekspertiem nav izdevies identificēt incidentā ar Skripaļiem atrastās vielas izcelsmes avotu. Tajā pašā dienā ĀM atzina, ka secinājums par Krievijas vainu incidentā izdarīts, ņemot vērā informācijas vērtējumu, nevis apstiprinātus faktus.

Ziņu lente
0