Trīs eksperimentētāji pastāstīja, kā publicējuši melu ziņas zinātniskos žurnālos

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasСобаки бойцовой породы
Собаки бойцовой породы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rakstos paustas dažādas radikālas idejas, izmantojot postmodernisma, feminisma un rasu politisko korektu attiecību kultūrā pielietojamos jēdzienus.

RĪGA, 7. oktobris – Sputnik. Divi amerikāņu zinātnieki un žurnāliste atzinušies, ka veselu gadu īstenojuši sociālu eksperimentu, kura ietvaros publicējuši zinātniskos izdevumos neapšaubāmi absurdus rakstus, vēsta RIA Novosti. Par savu eksperimentu viņi pastāstīja interneta žurnālā Areo, kura galvenā redaktore Helēna Plakrouza tāpat piedalījās pētījumā.

Igaunijas Konservatīvās tautas partijas aktīvisti - Sputnik Latvija
Konservatori Igaunijā uzskata, ka vienlīdzība un feminisms apdraud sabiedrību

Džeimss Lindsijs, Pīters Bogosjans un Helēna Plakrouza sacerēja un sūtīja autoritatīviem recenzējamiem izdevumiem bezjēdzīgus un no zinātniskā viedokļa nenozīmīgus pētījumus, kas tika uzdoti par parastiem pētnieciskiem darbiem. "Politiski subjektīvie" raksti bija veltīti sociālajiem jautājumiem.

Divu desmitu darbu tēmas atspoguļoja pašlaik Rietumos aktuālas sociālās problēmas – dzimumu identitātes, seksualitātes, rasu emancipācijas, feminisma un vīrišķības jautājumus, attiecības ar cilvēkiem ar lieko svaru utt.

Rakstos paustas dažādas radikālas idejas, izmantojot postmodernisma, feminisma un rasu politisko korektu attiecību kultūrā pielietojamos jēdzienus. Lielākā vai mazākā mērā darbos redzams humors.

Piemēram, vienā no rakstiem ieteikts "dresēt vīriešus kā suņus", lai cīnītos ar seksuālās vardarbības kultivēšanu. Tajā autori "saskaitīja" Oregonas štata parkos vidēji vienu suņa izvarošanu stundā. Darbā apgalvots, ka pētnieki aptaustījuši desmit tūkstošu suņu ģenitālijas un iztaujājuši to īpašniekus par viņu mīluļu dzimumdzīvi. Darba pieteiktais mērķis – ar "nomākto suņu" problēmu pētījumiem izprast līdzīgas problēmas cilvēku vidū un noskaidrot, kā "atradināt" vīriešus no "tieksmes uz seksuālu vardarbību un neiecietību". Raksts tika atzīmēts starp izdevuma "Dzimums, vieta un kultūra: feministiskās ģeogrāfijas žurnāls" labākajām publikācijām izdevuma 25 gadu jubilejā.

Kādā citā rakstā apgalvots: ja vīrietis erotiskās fantāzijās iztēlojas sievieti bez viņas piekrišanas, pat tad, ja viņai par to nav ne jausmas, viņš tomēr veic vardarbības aktu.

Trešajā rakstā autori apgalvoja, ka mākslīgais intelekts var būt potenciāli bīstams, jo tam ir "vīrišķīga un imperiālistiska" būtība.

Zirnekļis - Sputnik Latvija
Fake news: rīdziniekus nobiedējuši ar indīgiem zirnekļiem

Eksperimentatori ierosināja uzskatīt, ka "trekns ķermenis ir ar pilnām tiesībām veidots ķermenis", tāpēc piedāvāja ieviest atbilstošu kategoriju profesionālā kultūrisma sportā. Kādā rakstā viņi ieteica likt baltajiem vīriešu dzimuma studentiem sēdēt uz grīdas iekaltiem ķēdēs, lai kompensētu melnādaino vergu stāvokli pagātnē.

Feministisks žurnāls pieņēma publikācijai rakstu "Mūsu cīņa – tā ir mana cīņa…", taču tā bija feminisma aspektā pārrakstīta Ādolfa Hitlera grāmatas nodaļa.

Autori parakstījās ar izdomātiem vārdiem, uzdevās par neesošu iestāžu darbiniekiem un atsaucās uz neesošiem avotiem. Taču autoritatīvie zinātniskie izdevumi to nemanīja un ļāva publicēt rakstus. Līdz brīdim, kad pētījuma autori atklāja savu eksperimentu, publicēti septiņi materiāli. Pārējie raksti bija nodoti recenzijām.

Lindsijs, Bogosjans un Plakrouza atzinās, ka ar savu eksperimentu gribējuši parādīt: sabiedrisko un humanitāro disciplīnu jomā ideoloģiskās nostādnes parasti gūst pārsvaru pār zinātniskuma prasībām.

Ziņu lente
0