Foreign Policy: Eiropa izvērtē dolāra hegemonijas iznīcināšanas iespējas

© AP Photo / Virginia MayoES un ASV karogi
ES un ASV karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV izdevums Foreign Policy atgādināja, ka Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss paudis viedokli par finansiālās neatkarības nepieciešamību Eiropai.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Eiropa apspriež iespējas mazināt dolāra hegemoniju un Savienoto Valstu finansiālo virsvadību, ņemot vērā neapmierinātību ar Vašingtonas sankciju politiku, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz rakstu Foreign Policy.

Vācijas un Francijas amatpersonas aizvien aktīvāk meklē iespējas stāties pretī ASV finansiālajai virsvadībai, kas tikai apstiprina Eiropas un Savienoto Valstu nopietnās domstarpības, atzīmēja izdevums.

Эдуард Попов - Sputnik Latvija
Politika
Politologs: ar Polijas un Baltijas limitrofu palīdzību ASV sašķeļ ES

Iepriekš, Foreign Policy atgādināja, ka Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss paudis viedokli par finansiālās neatkarības nepieciešamību Eiropai. Pēc raksta autora domām, tas varētu likt pamatus rīcības brīvības atgūšanai arī Eiropas ārpolitikā.

Raksta autors piezīmēja, ka līdzīgu viedokli paudis arī Francijas finanšu ministrs Bruno Le Mērs, kurš aicinājis izveidot "pilnīgi neatkarīgus finansiālos instrumentus" un paudis vēlmi padarīt Eiropu par "suverēnu kontinentu, nevis vasali".

Eiropas finansiālās neatkarības problēmas risināšanai, atzīmēja FP, ierosināts izstrādāt alternatīvu maksājumu sistēmu, kā arī palielināt Eiropas valūtas lomu un nodibināt fondu tirdzniecībai ar valstīm, uz ko attiecinātas sankcijas.

Iepriekš līdzīgus soļus spērusi Krievija, Ķīna un Venecuēla, taču patlaban, izdevums uzvēra, tamlīdzīgiem "manevriem" gatavojas "ASV galvenie sabiedrotie".

Глава МИД РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs: Eiropai nāksies maksāt daudz vairāk par gāzi no ASV

ASV un Eiropas Savienības attiecības saasinājās pēc Vašingtonas lēmuma atteikties no kodoldarījuma ar Irānu un ieviest tirdzniecības nodevas tēraudam un alumīnijam. No 7.augusta ES stājās spēkā normatīvie akti, kuri atcēla pret Irānu vērsto ASV eksteritoriālo sankciju darbību savienības teritorijā.

Tāpat, atbildot uz nodevu ieviešanu, Brisele noteikusi papildu nodevas 25% apmērā vairāku preču importam no Savienotajām Valstīm.    

Ziņu lente
0