Maskava sašutusi par SS leģionāru pieminekļa atjaunošanu Igaunijā

© Sputnik / Сергей ГунеевKrievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova
Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā uzsvēra Krievijas ĀM oficiālā pārstāve, šāds incidents liecina par to, ka Tallinā faktiski atbalsta nacisma ideoloģiju.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Maskava sašutusi par igauņu SS leģionāru pieminekļa uzstādīšanu Igaunijā, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Krievijas ĀM oficiālo pārstāvi Mariju Zaharovu.

Pagājušajā nedēļā Lihulas miestā Baltijas republikas rietumos tika atjaunots skandalozi zināmo pieminekli 20. Igaunijas Waffen SS divīzijas leģionāriem, kurš tika demontēts 2004. gadā.

Josifs Korens - Sputnik Latvija
Josifs Korens aicinājis Zakerbergu attīrīt Facebook no neofašistiem

Kā uzsvēra Zaharova, tas notika ar Igaunijas varasiestāžu atbalstu, un tas ir acīmredzama faktiska nacisma ideoloģijas atbalstīšana.

Tāpat ārpolitikas iestādes oficiālā pārstāve aicināja Krievijas starptautiskos partnerus pievērst uzmanību Baltijā notiekošajam un neskaitāmajiem Igaunijas mēģinājumiem pārrakstīt Otrā pasaules kara iznākumu.

Pagājušajā svētdienā parlamenta Igaunijas Konservatīvā tautas partija (EKRE) sarīkoja piemiņas pasākumu Lihulā pie pieminekļa kopijas igauņiem, kuri Otrajā pasaules karā karoja fašistu pusē. Pasākums tika veltīts monumenta demontēšanas gadskārtai 2004. gadā. Pēc organizatoru apgalvotā, pieminekļa kopija parādījās tikai uz pasākuma laiku.

2002. gadā Pērnavā parādījās piemineklis ar karavīra attēlu SS formastērpā, taču drīzumā to nācās novākt pēc uzsāktajiem protestiem. Taču pēc diviem gadiem, 2004. gada augustā pieminekli uzstādīja Lihulā. Tur tas parādījies pēc Otrā pasaules kara dalībnieku organizāciju lūguma un finansējuma, kuri karojuši nacistu pusē. Pasaules sabiedrības sašutuma dēļ premjera Juhana Partsa valdība 2004. gada 2. septembrī demontēja pieminekli.    

Ziņu lente
0