Par un pret: vai ķīnieši varēs pāriet uz četru dienu darba nedēļu

© REUTERS / Damir SagoljВеликая Китайская стена
Великая Китайская стена - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīna pārgājusi uz piecu dienu darba nedēļu faktiski vien pirms 23 gadiem, toreiz divas brīvas dienas pēc kārtas valstij bija kaut kas neierasts.

RĪGA, 6. augusts – Sputnik. Ķīnas Sabiedrisko zinātņu akadēmija nesen laidusi klajā ziņojumu par to, ka valsts pilsoņi savos centienos pārspēt visā un palīdzēt valstij ekonomiskajā attīstībā praktiski pārstājuši atpūsties, līdz ar ko zinātnieki iesaka līdz 2030. gadam samazināt darba nedēļu valstī līdz 4 dienām un palielināt brīvdienu un oficiālā brīvlaika ilgumu, vēsta RIA Novosti.

Мужчина и девушка в деловых костюмах - Sputnik Latvija
Sievietes-darbaholiķes vairāk pakļautas diabēta riskam

Iepriekš publicētajā ziņojumā analītiķi atzīmē, ka Ķīnā tiek novērota nelabvēlīga tendence, kad dažādu kompāniju darbinieki strādā no pl.9 rītā līdz pl.9 vakarā sešas dienas nedēļā, šādam darba grafikam pat ir savs apzīmējums — "996". Pastāvīgās aizņemtības un birojā atrašanās nepieciešamības dēļ, cilvēki pārstājuši veltīt laiku pašattīstībai, reālajai, nevis virtuālai komunikācijai ar draugiem un ģimeni, kas nākotnē var novest pie psiholoģisku slimību attīstīšanās.

Speciālisti uzskata, ka lielākai darba efektivitātei, kā arī labvēlīgākas vides izveidošanai laimīgai nācijai jāievieš 36 stundu darba nedēļa, jāpagarina oficiālais brīvlaiks un jānodrošina apmaksāts atvaļinājums visām pilsoņu kategorijām visā valstī. Tiek atzīmēts, ka kvalitatīvas dzīves apstākļu izveidošanai no sākuma jāsniedz cilvēkiem iespēja atpūsties pietiekamā mērā.

Zinātnieku bažas

Депрессия, стресс, тревога - Sputnik Latvija
Psihologs: svētki var izraisīt stresu

Sabiedrisko zinātņu akadēmijas zinātnieki izpētīja jautājumu, apsvēra visus "par" un "pret" un beigās uzstājās ar piedāvājumu līdz 2030. gadam ieviest visā valsts teritorijā darba grafiku "četras darba dienas – trīs brīvdienas", turklāt darba dienas ilgums nedrīkst pārsniegt deviņas stundas.

Par pirmo posmu pārejā uz jauno grafiku jākļūst lielu un vidējo valsts iestāžu pārejai uz sistēmu "četri-trīs" lielākoties attīstītajā Ķīnas austrumu daļā. Šādai pārejai, pēc zinātnieku domām, jānotiek laika posmā no 2020. līdz 2025. gadam. Tālāk šai praksei pakāpeniski jāizplatās arī Centrālajā Ķīnā, savukārt līdz 2030. gadam jākļūst par normu visā ĶTR teritorijā.

Par un pret

Pa dubļiem uzvalkos – maskaviešu zibakcija pret biroja rutīnu - Sputnik Latvija
Video
Pa dubļiem uzvalkos – maskaviešu zibakcija pret biroja rutīnu

Darba nedēļas saīsināšanas atbalstītāju vidū lielākoties ir tie, kas strādā birojā pēc ierasta grafika, daži uzskata, ka mūsdienu tehnoloģijas ļauj daudz ātrāk izpildīt jebkuru darbu, un ļoti bieži daudzi biroju darbinieki vienkārši sēž līdz darba dienas beigām.

Darba nedēļas saīsināšanas piedāvājuma pretinieku vidū ir tie, kas nodarbināti apkalpošanas jomā, jo viņu alga tiešā veidā ir atkarīga no nostrādātā laika un paveikto darbu apjoma.

Eiropas konsultāciju firmas Ecovis Ķīnas nodaļas darbinieks ĶTR Ričards Hofmans arī ir to cilvēku vidū, kuri tic esošās sistēmas aktualitātē. Sarunā ar RIA Novosti viņš atzīmēja, ka iniciatīvas īstenošana par pāreju uz 4 dienu darba nedēļu ir šaubīga tieši tā iemesla dēļ, ka to neatbalstīs paši ķīnieši.

Ziņu lente
0