ASV Senāts atbalstījis 250 miljonu piešķiršanu Kijevai aizsardzības vajadzībām

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOV Ukrainas kareivji
Ukrainas kareivji - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 250 miljoniem dolāru, kas tiks piešķirti Ukrainai aizsardzības vajadzībām, 50 miljoni tiks iztērēti letālo ieroču iegādei.

RĪGA, 2. augusts- Sputnik. ASV Senāts atbalstījis lēmumu piešķirt 250 miljonus dolāru Ukrainai aizsardzības vajadzībām, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Ukrainas vēstniecību ASV.

Ukrainas vēstniecība Vašingtonā savā lapā Facebook paziņoja: "ASV Senāts pieņēmis Pārstāvju palātas apstiprināto likumprojektu "ASV budžets 2019. gadam nacionālās aizsardzības vajadzībām", ar ko sankcionēta 250 miljonu dolāru atvēlēšana ASV Aizsardzības ministrijai ar mērķi piešķirt Ukrainai palīdzību drošības vajadzībām."

Заместитель председателя комитета Государственной Думы РФ по международным делам Алексей Чепа - Sputnik Latvija
KF deputāts: Krimas pievienošanās Krievijai nav salīdzināma ar Baltijas iestāšanos PSRS

Diplomātiskā pārstāvniecība piebilda, ka piektā daļa piešķirtās naudas paredzēta letālo ieroču iegādei.

Vašingtonas aktīvais atbalsts Kijevas militāriskajiem centieniem sākās pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gadā un bruņota konflikta sākuma Donbasā. 2017. gadā ASV valdība atbalstīja letālā bruņojuma, tostarp arī prettanku raķešu kompleksu Javelin piešķiršanu Ukrainai.

2018. gada maijā Ukrainas prezidents Petro Porošenko informēja, ka "Ukrainas armija saņēmusi ilgi gaidītos ieročus".

"Un būtiski nostiprināja mūsu cīņasspējas un eiroatlantiskās drošības spēcīgo savaldīšanas efektu," — viņš klāstīja Facebook.

Krievija jau vairākkārt ieteikusi atturēties no plāniem piegādāt Kijevai ieročus, jo šis solis novedīs tikai pie konflikta eskalācijas Donbasā. Pret bruņojuma piegādi Ukrainai iebilda arī liela daļa Eiropas politiķu.

NATO kuģu eskadra. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Odesas ostā ieradusies NATO kuģu eskadra

Iepriekš jau vēstīts, ka 2014. gada pavasarī pēc valsts apvērsuma Kijevā Luganskas un Doņeckas apgabalu iedzīvotāji atteicās pakļauties centrālajai valdībai un referendumos nobalsoja par neatkarīgu valstu — Luganskas un Doņeckas Tautas Republiku (LTR un DTR) dibināšanu. Kijeva nosūtīja uz dumpīgo Donbasu bruņotos spēkus — sāka "antiterotistisku" operāciju (ATO).

DTR un LTR iedzīvotāji bija spiesti ņemt rokās ieročus, lai aizstāvētu savu zemi. Cīņu rezultātā reģionā ir liels skaits bojāgājušo, nodarīts ievērojams kaitējums. 2018. gada aprīlī Ukrainas prezidents Petro Porošenko ar savu dekrētu nomainīja ATO pret "Ukrainas Apvienoto spēku operāciju". Tādējādi viņš legalizēja Ukrainas bruņoto spēku iesaistīšanu reģionālā konfliktā miera laikā.    

Ziņu lente
0