Mirror: Santorini salā vēlas pasargāt ēzeļus no resniem tūristiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo gadu laikā tūristi no Lielbritānijas, ASV un Krievijas kļuvuši krietni resnāki, savukārt ciest no tā nākas grieķu ēzeļiem.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Grieķijas Santorini salas varasiestādes nolēmušas izveidot jaunu, izturīgāku ēzeļu sugu, jo salu apmeklējošie tūristi katru gadu kļūst arvien resnāki, raksta Mirror.

Vasarā tūristu populārajā salā piestāj pieci kruīza kuģi dienā, katrs no kuriem atved uz salu apmēram 1 200 tūristu. Kruīza pasažieri mīl noīrēt ēzeli, lai paceltos pa stāvajiem Santorini pauguriem — pēc aculiecinieku nostāstiem, ēzeļi paceļas pa 500 pakāpieniem uz salas galvaspilsētu Firu četras-piecas reizes dienā.

​("Ieraudzīju rindu uz funikulieri līdz Firai un nolēmu iet kājām 32 grādu karstumā. Gandrīz 600 pakāpieni! Vairs nekad! Prātīgi cilvēki brauca ar ēzeļiem," raksta tūriste).

Taču, kā pastāstīja Kristīne Kaloudi, kura pārvākusies uz Santorini no Atēnām un nodibinājusi tur dzīvnieku aizsardzības labdarības organizāciju, 10 gadu laikā smago tūristu skaits no Lielbritānijas, ASV un Krievijas palielinājies trīskārt, kas slikti ietekmē ēzeļu veselību.

TUI Group - Sputnik Latvija
TUI ienāks Latvijā: kā tas ietekmēs airBaltic un ko gaidīt tūristiem

"Ēzelīšus ekspluatē praktiski cauru gadu. Viņiem nākas strādāt drausmīgos apstākļos, viņiem netiek nodrošināts ūdens pietiekamā daudzumā, viņus nenovieto ēnā zem jumta un nedot viņiem atpūsties. Bieži es viņus redzu blakus mūsu dzīvnieku patversmei — viņi knapi elpo noguruma dēļ," pastāstīja viņa.

Smagā darba un ilgo darba stundu dēļ ēzeļiem parādās brūces, kuras saberzētas ar jostām. Sociālajos tīklos parādījušās lielo tūristu fotogrāfijas, kuri sēž uz ēzeļiem, izraisīja sašutumu daudziem lietotājiem. Organizācijā "Palīdziet Santorini ēzelīšiem" uzskata, ka ēzeļi nedrīkst nēsāt uz sevis vairāk nekā 20% no pašu svara (mājas ēzelis sver no 200 līdz 400 kg), taču raizējas, ka šādu aizliegumu būs grūti ieviest.

​Kampaņas rezultātā, kuru iesāka dzīvnieku aizstāvji, tika pieņemts lēmums likt īpašniekiem neizmantot ēzeļus tūristu vadāšanai ilgāk par noteiktu stundu skaitu, turēt viņu ēnā atpūtas laikā un dot viņiem pietiekami daudz ūdens un barības. Noteikts limits ēzeļu darba dienas ilgumam un uzlaboti viņu darba apstākļi. Ja īpašnieki cietsirdīgi izturēsies pret viņiem, ēzeļi tāpat varētu tikt konfiscēti.

Turklāt, lai radītu jaunu, izturīgāku noslogojamo dzīvnieku sugu, vietējie iedzīvotāji sākuši krustot ēzeļus ar mūļiem (kuri arī ir ēzeļu un zirgu mātīšu krustošanas auglis).    

Ziņu lente
0