Krimas kuģa Krievijas jūrniekus joprojām tur gūstā Ukrainā

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasJūra
Jūra - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Brīvība ukraiņu stilā": Krievijas pilsoņus, kuri pastāvīgi dzīvo Krimā, nelaiž ārā no Ukrainas, pasludinot viņus par "Ukrainas pilsoņiem".

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Neskatoties uz to,  ka Ukrainas varas iestādes oficiāli paziņojušas par savu atļauju Krimas seinera "Nord" ekipāžai bez šķēršļiem atgriezties mājās, saskaņā ar RIA Novosti informāciju, viņu joprojām nelaiž Krievijā.

Kaut arī Ukrainas prokuratūras preses sekretāre Tatjana Tihončika paziņoja, ka "Ukrainas pilsoņus — kuģa "Nord" ekipāžas locekļus neviens nenotur Ukrainas kontinentālajā daļā", kuģa "Nord" īpašnieka — Pirmā maija Kerčas zvejniecības kolhoza pārstāve Anna Ševeļeva noliedza šo paziņojumu. Pēc viņas sacītā, pastāv mutisks aizliegums ekipāžas izlaišanai no valsts ar Krievijas pasēm.

Ar spēku Ukrainu neiemīlēsi

Sakarā ar to pastāvīgais Krimas Republikas pārstāvis Krievijas prezidentūrā Georgijs Muradovs, saskaņā ar ziņoto, paziņoja par oficiālās Kijevas liekulīgo pozīciju attiecībā uz Krimas jūrniekiem. Viņš uzskata, ka Krievijas seinera "Nord" jūrnieki joprojām paliek gūstā, jo ar spēku tiek noturēti Ukrainas teritorijā.

Видеообращение двух освобожденных членов экипажа судна Норд, задержанного на Украине - Sputnik Latvija
Ukrainā aizturētā Krimas kuģa "Nord" ekipāžas locekļi: mūs atbrīvojuši no gūsta

"Ukrainas varas iestādes liekulīgi paziņo, ka viņi neiebilst pret Ukrainas pilsoņu — šī seinera jūrnieku — izceļošanu. Taču tie nav Ukrainas pilsoņi, tie ir Krievijas pilsoņi, un cilvēki, protams, nenodos savu pilsonību, savu izvēli un dzimteni, lai pamestu Ukrainas teritoriju," pateica Muradovs.

Pēc viņa sacītā, Ukrainas varas iestādes turpina ierobežot Krimas jūrnieku atgriešanos mājās. "Tas viss nevar palikt nesodīts un bez sekām," uzsvēra Krimas Republikas pastāvīgais pārstāvis Krievijas prezidentūrā.

Pirātiskās sagūstīšanas dalībnieki izsludināti meklēšanā

Iepriekš ziņots, ka Ukrainas robežsargi 2018. gada 25. martā ieņēma Krimas kuģi "Nord", kuram bija Krievijas karogs, Azovas jūrā ar 10 ekipāžas locekļiem. Neskatoties uz to, ka visi viņi ir Krievijas pilsoņi, Ukrainas varas iestādes ietiepīgi dēvē viņus par Ukrainas pilsoņiem.

Fregate Admiral Grigorovič - Sputnik Latvija
Melnās jūras flote gatava cīnīties ar pirātiem Azovas jūrā

Divi ekipāžas locekļi spēja atgriezties Krimā caur Baltkrieviju, taču septiņus izveda no reisa uz Minsku. Kuģa kapteinim Vladimiram Gorbine tiek inkriminēts "ieceļošanas kārtības pārkāpums īslaicīgi okupētā Ukrainas teritorijā un izceļošanas kārtības pārkāpums no tās ar mērķi nodarīt kaitējumu valsts interesēm", viņam draud līdz pieciem gadiem cietumsoda.

Krievijas ĀM iepriekš paziņoja, ka cīnīsies par drīzu visas ekipāžas atbrīvošanu. Krimas FDD pārvaldes vadītājs ziņoja, ka aizdomās turamie sakarā ar "Nord" ieņemšanu — Ukrainas robežsardzes ekipāža — ir noskaidrota un izsludināta starptautiskā meklēšanā.    

Ziņu lente
0