Ar leikēmiju slims dārznieks uzskata, ka par slimību vainojama "Monsanto"

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasУчастники акции в Берлине против американского концерна Monsanto — компании, которая производит трансгенные семена растений.
Участники акции в Берлине против американского концерна Monsanto — компании, которая производит трансгенные семена растений. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dārznieks no Sanfrancisko apņēmies pierādīt tiesā, ka viņa slimības – asins vēža – cēlonis ir transnacionālās korporācijas Monsanto produkcija.

RĪGA, 11. jūlijs — Sputnik. Viena no vadošajām pesticīdu ražotājām pasaulē – ASV kompānija "Monsanto" iesūdzēta tiesā Sanfrancisko (ASV) un, iespējams, tiks atzīta par vainīgu produkcijas ražošanā, kas kļūst par onkoloģisku slimību cēloni, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Пивной магазин - Sputnik Latvija
Vācu alū konstatēta kancerogēna viela

Informācija par prasību publicēta tiesiskajā portālā Law.com. Prasību tiesā šī gada sākumā iesniedzis vietējais dārznieks Diveins Džonsons, kurš "Monsanto" produkciju izmantoja, lai iznīcinātu nezāles kādas mācību iestādes teritorijā. Vīrietis ir pārliecināts: pastāvīgā saskarsme ar glifosātu, ko satur preparāts, izraisījusi asins vēzi – leikēmiju.

Prasības izskatīšana tiesā Sanfrancisko sākta 9. jūlijā, informēja izdevums. Atzīmēts, ka prasības pret "Monsanto" tiesā iesnieguši arī citi cilvēki, taču spriedumu Džonsona lietā nolemts pieņemt paātrinātā kārtībā, ņemot vērā dārznieka kritisko stāvokli – mediķi uzskata, ka viņam atlikuši tikai daži mēneši. Pats dārznieks un viņa advokāti nešaubās par uzvaru tiesā un cer, ka tiesas lēmums kļūs par pirmo soli ceļā, kas ļaus pilnībā aizliegt pesticīdus uz glifosāta bāzes.

Šī gada maijā tiesa pēc prasītāju lūguma atļāva piekļuvi dažiem "Monsanto" iekšējiem dokumentiem, ko izmantoja tieslietu zinātnieki, kuri tur aizdomās kompāniju par datu slēpšanu un manipulācijām ar sabiedrisko viedokli.

Piemēram, Šeldons Krimskis, bioētiķis no Tafta universitātes konstatējis, ka "Monsanto" speciālisti zinājuši par glifosāta iespējamām kancerogēnām īpašībām, taču slēpuši tās, publicējot desmitiem "neatkarīgo" autoru rakstus dažādos zinātniskos žurnālos, kuros šis viedoklis kategoriski noliegts.

Zinātnieks pastāstīja, ka "Monsanto" maksājusi lielas naudas summas pazīstamiem zinātniekiem, lai izmantotu viņu vārdus kompānijas darbinieku sagatavoto rakstu publikācijai, turklāt slēpa to gan no žurnālu redakcijas, gan sabiedrības. Tāpat korporācija izmantojusi spiedienu pret zinātniekiem, pieprasot atsaukt rakstus, kuros minētas glifosāta un citu pesticīdu negatīvās īpatnības.

В лабораториях ИОС - Sputnik Latvija
Zinātnieki atklāja, kā uzveikt vēzi ar "molekulu-slepkavu" palīdzību

"Monsanto" noliedz visas apsūdzības un atzīmē: "Mēs no visas sirds jūtam līdzi Džonsonam, taču visi mums zināmie zinātniskie fakti liecina, ka viņa vēzi izraisījusi nevis mūsu produkcija, bet gan kāds cits faktors."

Iepriekš vēstīts, ka glifosātu, kas Baltijā un citās valstīs pazīstams ar nosaukumu RoundUp, korporācija Monsanto ražo kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem. Eiropā glifosāts pārliecinoši ieņem pirmo vietu herbicīdu vidū un tiek plaši izmantots lauksaimniecībā.

Ziņu lente
0