Eiroparlaments nobalsojis par Interneta brīvību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eirodeputāti ar balsu vairākumu noraidīja direktīvu par autortiesībām.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Eiroparlaments noraidīja direktīvu par autortiesībām, pret kuru uzstājās informāciju tehnoloģiju nozares speciālisti.

"Tikko EP noraidīja piedāvājumu uzsākt instanču savstarpējās pārrunas par autortiesību failu. ES vienotais digitālais tirgus nevar tikt cenzēts! Es un Jana Toma tikko balsojām pret. Urā! Mēs uzvarējām!" uzrakstīja savā Facebook eirodeputāts Andrejs Mamikins.

Eirodeputāte no Igaunijas Jana Toma iepriekš publicēja savā Facebook kolēģu uzrunu, kurā paskaidroja, kādēļ balsos pret direktīvu.

"To, ko Eiroparlamenta sienās šobrīd dēvē par "kauju par autortiesībām", sašķeļ Eiropas sabiedrību, un jābūt aklam, lai to neredzētu. Ja mēs mājīgā eirodeputātu atpūtas istabā ļaujam pārliecināt sevi par to, ka vēlētājs ir naivs un nesaprot, kas viņam būs labāk, tādā veidā mēs gatavojam augsni nākotnes brexitiem: tieši tā tie arī sākas. Kā žurnāliste ar ilggadīgu gadu stāžu es zinu skaidri, ka, ja tekstu nevar saprast viennozīmīgi, šis teksts ir slikts. Tas ir jāpārraksta. Un nav svarīgi, cik stipra ir vēlme atskaitīties par uzvaru "kaujā par radītāja tiesībām".

Es noteikti nobalsošu pret mandātu… un aicinu kolēģus izdarīt to pašu," uzrakstīja viņa.

Tostarp, 11. direktīvas pants norāda, ka ziņu apkopotājiem, tādiem kā Facebook un Google, būs jāiegādājas licence mediju ziņu publicēto ziņu atsauču publicēšanai.

Trīspadsmitais pants norāda, ka tiešsaistes platformas būšot atbildīgas, ja lietotāji publicēs tajās fotogrāfijas, video vai mūziku bez atbilstošas licences.

Pirms pāris dienām Wikipedia mājaslapa vairākās valodās, tostarp, latviešu valodā, sarīkoja protesta akciju: šīs lapas tika bloķētas un tajās tika publicēta uzruna priekš eirodeputātiem ar lūgumu neatbalstīt direktīvu.

Slavenākais Latvijas hakeris, IT eksperts Deniss Čalovskis vērsās pie eirodeputātiem no Latvijas ar lūgumu balsot pret direktīvu.

"Es esmu wikipedia reģistrēts lietotājs, kā arī esmu piedalījies rakstu veidošanā. Es pilnībā atbalstu "Vikipēdijas" latviešu kopienas iniciatīvu, protestējot pret autortiesību direktīvas pieņemšanu.

13. direktīvas pieprasījums — maziem uzņēmumiem robotizēta cenzora izveide, kas varētu atšķirt oriģinālu no parodijas vai kaut kā līdzīga (piemēram mākslas), nav iespējama. Tas noteikti apgrūtinās jaunu IT projektu veidošanu, kas ir vitāli svarīgi Latvijas IT tirgum. Eiropas parlamentam vispirms būtu jārada iespēju uzņēmumiem izmantot šādu cenzoru absolūti bezmaksas.

11. direktīva ievērojami ierobežos ziņu agregatorus, kā arī meklētājus kā google, yandex un parejos. Manuprāt, šī direktīva var radīt ideālus apstākļus viltotu ziņu (Fake news) radīšanai un izplatīšanai.

Šis likumi var ievērojami kaitēt ne tikai IT industrijai un uzņēmumiem, kas top arī Latvijā, bet arī Latvijas sabiedrībai," uzrakstīja viņš.

Uz Čalovska lūgumu atsaucās tikai Andrejs Mamikins.

"Deniss, es noteiktu būšu pret. Tas pat nav apspriežams," uzrakstīja viņš savā Facebook.

Eirodeputāte Inese Vaidere neatbildēja uz Čalovska lūgumu tiešā veidā, taču publicēja savā Facebook ierakstu, kas skaidro, kādēļ viņa balsos par direktīvu.

"Pavisam drīz Eiropas Parlaments balsos par autortiesību direktīvu, kuras mērķis ir panākt lielās interneta platformas dalīties peļņā ar tiem autoriem, kuru darbs izmantots peļņas gūšanai. To, protams, šīs kompānijas nevēlas, tāpēc šobrīd notiek aktīva cīņa pret šo direktīvu. Pēdējā laikā, mēs, Eiropas Parlamenta deputāti, esam saņēmuši e-pastus no viltus adresēm, kas aicina šo iniciatīvu neatbalstīt," uzrakstīja viņa.    

Ziņu lente
0