ES pastiprina skaidras naudas ievešanas un izvešanas noteikumus

© pexelsЕвро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar jauno noteikumu palīdzību ES grasās pretoties terorisma finansēšanai un noziedzīgā ceļā iegūtu naudas līdzekļu atmazgāšanai.

RĪGA, 28. jūnijs – Sputnik. Eiropas Savienības vadība spērusi soli skaidras naudas ievešanas un izvešanas noteikumu pastiprināšanā, lai apkarotu terorismu un nelegāla kapitāla noziedzīgās atmazgāšanas shēmas, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz ES Padomes preses dienesta paziņojumu.

Eiro - Sputnik Latvija
Bankas Latvijā vēlas aizliegt algas izmaksu skaidrā naudā

ES dalībvalstu pastāvīgo pārstāvju komiteja (Coreper) atbalstījusi savienības institūtu vienošanos par izmaiņu ieviešanu attiecīgajā 2007. gada ES reglamentā, saskaņā ar kuru, šķērsojot Eiropas Savienības robežu, ir jādeklarē skaidrās naudas summas, sākot ar 10 tūkstošiem eiro.

"Jaunā likumdošana liek katram pilsonim, kurš ieceļo vai izceļo no ES un kuram līdzi ir 10 tūkstoši eiro skaidrā naudā un vairāk, deklarēt tos muitas iestādēs. Deklarācijai jābūt noformētai neatkarīgi no tā, vai ceļotājiem skaidra nauda ir pie sevis, bagāžā vai transportlīdzekļos. Pēc varas iestāžu lūguma viņiem būs jāpadara tos pieejamiem kontroles veikšanai," — vēsta ES Padomes preses dienests.

Tagad skaidrai naudai tiek pielīdzināti zelta rotājumi, lietņi un citas dārglietas, kā arī priekšapmaksas kartes, kas nav piesaistītas kontiem ES valstu bankās.

Attiecībā pret skaidru naudu pasta sūtījumos, kurjeru kravās un kravas konteineros paredzēts pilnvarot kompetentās iestādes, kurām nepieciešamības gadījumā būs atļauts pieprasīt nosūtītājam vai saņēmējam "atklāšanas deklarāciju" rakstiskā formā vai elektroniskā veidā.

Jauno reglamentu paredzēts apstiprināt ES Padomei un Eiroparlamentam. Dokuments stāsies spēkā pēc publikācijas ES Oficiālajā žurnālā.

Ziņu lente
0