ASV sāk uzbrukumu Eiropas autorūpniecībai

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasAutomašīnās. Foto no arhīva
Automašīnās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savienotās Valstis noteiks nodevas 20% apmērā automašīnām no Eiropas valstīm, ja tās nelikvidēs šķēršļus ASV kompānijām.

RĪGA, 23. jūnijs — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps savā lapā Twitter pavēstīja, ka Savienotās Valstis noteiks nodevas 20% apmērā automašīnām no Eiropas valstīm, ja tās nelikvidēs šķēršļus ASV kompānijām, un piebilda, ka Eiropai ir alternatīva — ražot automašīnas Savienotajās Valstīs, vēsta Sputnik Igaunija

"Ja nodevas un tirdzniecības barjeras, ko Eiropas Savienība ilgu laiku attiecinājusi uz ASV un to lieliskajām kompānijām un strādniekiem, netiks samazinatas vai atceltas, mēs ieviesīsim nodevu 20% apmērā visām viņu automašīnām. Ražojiet tās (mašīnas — red.) — šeit!" — viņš uzrakstīja.

Флаги США и ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tas nav jauns ekonomiskais karš. Tā ir jauna pasaule

Eiropas atbilde bija ātra — EK paziņoja, ka tamlīdzīga importa nodeva rezerves daļām un automašīnām no Eiropas novedīs pie nopietniem zaudējumiem tirdzniecībā un negatīvi iespaidos lielāko daļu ES valstu, tāpēc ES būs spiesta ieviest līdzīgus ierobežojumus, ja nodevas tiks pieņemtas, vēsta Gazeta.ru.

Iepriekš vēstīts, ka 2018. gada martā ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja rīkojumu par tērauda un alumīnija importa nodevām, liekot pamatus jaunai protekcioniskai politikai un radot jaunu tirdzniecības karu ar Eiropu un pārējo pasauli. Eiropas Savienība spiesta izvēlēties: piekrist ASV valdības kvotām vai maksāt muitas nodevas Eiropas produkcijai.

Pārrunas nebija rezultatīvas, un 2018. gada 1. jūnijā Vašingtona ieviesa nodevas tērauda un alumīnija importam no Eiropas, Kanādas, Meksikas, Dienvidkorejas un citām valstīm. EK priekšsēdētājs Žans Klods Junkers nosauca amerikāņu soli par nepieļaujamu brīvās starptautiskās tirdzniecības ierobežojumu un piedraudēja ar atbildes pasākumiem.

No 22. jūnija spēkā stājās ES atbildes sankcijas pret ASV, importa nodevas tradicionālajām amerikāņu precēm (motocikli, viskijs, džinsi, citrusu augļi utt.) palielinājās līdz 25%, kas sastāda summu aptuveni 2,8 miljardu eiro gadā.    

Ziņu lente
0