Francija paver durvis migrantiem

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasМигранты в лодке
Мигранты в лодке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francija sniegs atbalstu Spānijai, lai izmitinātu migrantus, kuri piestājuši tās krastā kuģī Aquarius.

RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik. Kuģis Aquarius ar 629 imigrantiem iegājis Spānijas teritoriālajos ūdeņos netālu no Baleāru salām un spāņu jūras kara spēku fregašu pavadībā dodas uz Valensijas ostu, kur, saskaņā ar plāniem, tas ieradīsies svētdienas rītā, vēsta spāņu avīze El País.

Bēgļi no Tuvo Austrumu valstīm - Sputnik Latvija
Vācija maksās migrantiem par brīvprātīgu atgriešanos dzimtenē

Taču nesen kļuva zināms, ka Francijas valdība sazinājusies ar Spānijas valdību ar "karstās līnijas" starpniecību starp Francijas vēstnieku Madridē un viceprezidenti Karmenu Kalvo un piedāvājusi nogādāt Francijā visus kuģa pasažierus, kuri iecerējuši doties uz šo valsti.

No Spānijas valdības puses viceprezidente Karmena Kalvo koordinē visus starptautiskos kontaktus ar mērķi risināt krīzi Aquarius jautājumā – gan ar Itālijas valdību, kas atteicās uzņemt imigrantus, gan ar citu valstu valdībām, tostarp Franciju, kura pauda nodomu cieši sadarboties ar Spāniju.

Šīs sadarbības kontekstā Francijas vēstnieks informēja, ka Spānijas varasiestādēm tiks piešķirti līdzekļi, lai pārvietotu uz Franciju visus imigrantus no Aquarius, kuri izteiks vēlēšanos nokļūt šajā valstī.

Pārvietošanas procedūras nianses vēl netiek atklātas. Domājams, tās kļūs zināmas šodien, kad imigranti izkāps krastā Valensijā. Domājams, dažādu Francijas iestāžu amatpersonas līdz ar Spānijas vēstniecības pārstāvjiem ieradīsies Valensijā, lai reģistrētu un atlasītu migrantus, kuru galamērķis ir Francija, nevis Spānijas pilsētas un pagaidu izmitināšanas centri.

Беженцы ждут спасательную шлюпку в Средиземном море - Sputnik Latvija
Itālija slēgusi ostas kuģim ar 600 migrantiem uz klāja

Sančesa un Makrona valdību tiešā sakaru līnija izveidota pirms dažām dienām. Tā strādās līdz 27. jūnijam, kad Briselē notiks Eiropas Padomes sēde. Tajā dalībvalstis apspriedīs pašreizējo migrācijas krīzi, kas veidojusies, ņemot vērā imigrantu masveida pieplūdumu, kuri ieņem Eiropas dienvidu piekrasti, kā arī nopietnās problēmas vairākās centrālās un ziemeļu Eiropas valstīs, ko plosa iekšējie politiskie konflikti.

Valensijā vairāk nekā 2300 speciālisti gatavojas uzņemt Aquarius. Dati liecina, ka sabiedriskajai organizācijai SOS Méditerránee piederošais kuģis noenkurosies Valensijā svētdien aptuveni sešos no rīta.

Iepriekš Itālijas un Maltas varasiestādes slēdza tam savas ostas. Kuģi piekrita uzņemt Spānija. Uz Aquarius atrodas 51 sieviete, 45 vīrieši un desmit bērni. Pārējie 524 migranti atrodas uz Itālijas JKS sardzeskuģa Orione un Itālijas krasta apsardzes patruļkuģa Dattilo.

Ziņu lente
0