Spānijas sociālistu līderis Sančess iestājies premjerministra amatā

© REUTERS / Fernando Alvarado/PoolНовый премьер-министр Испании и лидер Социалистической рабочей партии Педро Санчес принес присягу в королевском дворце Сарсуэла. 2 июня 2018 г.
Новый премьер-министр Испании и лидер Социалистической рабочей партии Педро Санчес принес присягу в королевском дворце Сарсуэла. 2 июня 2018 г. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sančess kļuva par pirmo premjeru Spānijas vēsturē, kurš nav devis zvērestu uz Bībeles un krucifiksa, – viņš ir ateists.

RĪGA, 2. jūnijs – Sputnik. Spānijas Sociālistiskās strādnieku partijas (SSSP) līderis Pedro Sančess oficiāli iestājies valsts premjerministra amatā – viņš deva zvērestu Karaliskajā pilī Sarsuela, vēsta RIA Novosti.

"Apņemos godprātīgi un godīgi pildīt valdības priekšsēdētāja pienākumus, uzticami karalim, ievērot un nodrošināt Konstitūcijas kā valsts pamatlikuma ievērošanu, kā arī glabāt Ministru padomes apspriežu noslēpumu," — paziņoja Sančess, liekot roku uz Konstitūcijas.

Zvērestu pieņēma valsts vadītājs, karalis Felipe VI. Ceremonijā piedalījās bijušais premjerministrs Marjano Rahojs, parlamenta spīkere Ana Pastora, Senāta priekšsēdētājs Pijs Garsija Eskudero, tieslietu ministra v.i. Rafaels Katala, kā arī valsts augstāko tiesu iestāžu vadītāji. Pirmo Sančesu apsveica viņa priekšgājējs premjera amatā. "Veiksmi!" pateica Rahojs Sančesam un paspieda viņam roku.

No rīta tika publicēts oficiālais paziņojums par Pedro Sančesa norīkošanu par valdības vadītāju un par Marjano Rahoja un viņa valdības atstādināšanu.

Deputātu kongress 1. jūnijā atbalstīja neuzticības izteikšanu Marjano Rahoja valdībai. Par nobalsoja 180 deputāti, pret – 169, viens atturējās.

Tas ir pirmais balsojums par neuzticības izteikšanu Ministru Kabinetam, ko izteicis Spānijas parlaments kopš demokrātijas atjaunošanas valstī 1970. gadu beigās.

Ziņu lente
0