Arkādijs Babčenko ir dzīvs. Viņa slepkavība – Ukrainas specdienestu inscenējums

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasЖурналист Аркадий Бабченко
Журналист Аркадий Бабченко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijā priecājas par to, ka žurnālists Arkādijs Babčenko ir dzīvs, taču uzskata, ka UDD inscenējumā bija iekļauts propagandas efekts.

RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Informācija par Krievijas žurnālista Arkādija Babčenko slepkavību izrādījusies specdienestu organizēta viltus ziņa. Ukrainas Drošības dienesta (UDD) vadītājs Vasilijs Gricaks paskaidrojis, ka ziņas par Babčenko bojāeju esot operācijas elements ar mērķi novērst atentātu, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš vēstīts, ka žurnālists Arkādijs Babčenko nošauts Kijevā 29. maija vakarā. Ukrainas IeM kolēģijas loceklis Antons Geraščenko informēja, ka žurnālists devies uz veikalu, bet slepkava viņu gaidījis kāpņu telpā. Kad Babčenko atvēris dzīvokļa durvis, slepkava vairākkārt izšāvis viņam mugurā, un žurnālists miris ātrās palīdzības mašīnā.

Taču vakarpusē noskaidrojās, ka žurnālists ir dzīvs, viņš parādījās UDD vadītāja preses konferencē. "Es vēl esmu dzīvs, lai negaida," – teica Babčenko.

Vasilijs Gricaks pastāstīja, ka UDD saņēmis informāciju par žurnālistam gatavotu uzbrukumu un novērsis to. Pēc viņa vārdiem, Babčenko "slepkavībai" bijis savervēts Ukrainas pilsonis, kam bija jāsameklē nozieguma izpildītāji par 30 tūkstošiem dolāru.

Par Krievijas specdienestu uzdevuma izpildīšanu "pilsonis G." Ieteicis saviem paziņām no bijušo ATO dalībnieku rindām par 30 tūkstošiem ASV dolāru organizēt teroraktu – Krievijas žurnālista Arkādija Babčenko slepkavību," – klāstīja UDD vadītājs.

Krievijas žurnālists Arkādijs Babčenko - Sputnik Latvija
Ukrainā nošauts žurnālists Arkādijs Babčenko

Pēc viņa vārdiem, plānotās slepkavības organizators aizturēts Kijevā.

Tāpat viņš paziņoja, ka Babčenko slepkavības pasūtītāji plānojuši 30 cilvēku slepkavības Ukrainas teritorijā.

"Šī nozieguma organizators runāja par nepieciešamību nogalināt 30 cilvēkus Ukrainas teritorijā. Šis pasūtījums (Babčenko – red.) bija izmēģinājums," – apgalvoja Gricaks.

Iepriekš Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Kremlis uzskata par cinisma kalngaliem un rusofobu gaisa tricināšanu Kijevas apgalvojumus par Krievijas saikni ar šo noziegumu.

Pats Babčenko pastāstīja, ka operācija viņa slepkavības novēršanai ilgusi divus mēnešus un par to nav zinājusi pat viņa dzīvesbiedre.

"Es droši vien gribētu atvainoties par to, ko jums visiem nācās pārdzīvot, par to, ko nācies pārciest… Atsevišķi es gribu atvainoties savai sievai par elli, ko viņai nācās pārvarēt šajās dienās," – teica Babčenko.

Viņš pateicās UDD par dzīvības glābšanu. "Specoperācija ilga divus mēnešus, mani informēja pirms mēneša," – viņš atzīmēja.

Lai viņam viegla stikla vate

Starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" un telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana komentārā par to, ka žurnālists Arkādijs Babčenko ir dzīvs, citēja viņa paša izteicienu pēc satīriķa Mihaila Zadornova nāves.

Tolaik Babčenko uzrakstīja "Lai viņam viegla stikla vate. Nesēroju."

Pēc UDD ziņas par to, ka Babčenko ir dzīvs, uzrakstīja Telegram: "Nu, labi vien ir. Dzīvs, un lai viņam viegla stikla vate, kā mēdz teikt. Varbūt kādam nav slinkums paskaitīt, cik daudzi no tiem, kuri jau bazūnēja, ka "nogalināts Putina kritiķis", tagad bazūnēs, ka (..) nav nogalināts?"

Krievijas pilsonis Babčenko kopš 2017. gada strādāja telekanālā ATR Kijevā – viņš vadīja autorprogrammu.

Krituši kaunā pa visu pasauli

Ar viltus uzbrukumu Krievijas žurnālistam Arkādijam Babčenko Ukraina ir iekritusi muļķīgās provokācijas lamatās, kritusi kaunā pa visu pasauli, pavēstīja Krievijas Federācijas padomes Starptautiskās komitejas priekšsēdētāja vietnieks, FDD ģenerālis Vladimirs Džabarovs.

"Situācijā ar izdomāto uzbrukumu Babčenko Kijeva ir izstrādājusi ļoti muļķīgu provokāciju pret Krieviju, kritusi kaunā pa visu pasauli. Taču Ukrainas varasiestādes pat nepaspēja pilnvērtīgi "apsūdzēt" Maskavu, žurnālists izrādījies dzīvs. Pat to viņiem neizdevās paveikt," – atzīmēja Džabarovs.

Viņš uzsvēra, ka viņam ir "lielas šaubas par to, vai tik Ukraina nav pielikusi roku "Skripaļu lietā", rezultāts ir ļoti līdzīgs".

Savukārt Krievijas Federācijas padomes Starptautiskās komitejas priekšsēdētājs Konstantins Kosačovs uzskata "uzbrukumu" Krievijas žurnālistam par vēl vienu epizodi Ukrainas valdības darbībās pret Krieviju.

"Nožēloju, ka Babčenko piedalījās Ukrainas specdienestu provokācijā. Inscenējumu pieskaitu Ukrainas varasiestāžu murgaino darbību sērijai Krievijas virzienā," – teica Kosačovs.

Ziņu lente
0