Eirokomisija gatavojas aizliegt vienreizējos plastmasas traukus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pavisam drīz plastmasa ES teritorijā varētu tikt pasludināta par pretlikumīgu, ja tā netiek pārstrādāta otrreizējā izejvielā.

RĪGA, 28. maijs — Sputnik. Pirmdien, 28. maijā, Eirokomisija prezentēs Briselei plastmasas atkritumu apkarošanas pasākumu kopumu, paredzēto risinājumu vidū ir vienreizējo plastmasas trauku un galda piederumu ražošanas un pārdošanas aizliegums Eiropas Savienības teritorijā, vēsta Sputnik Igaunija.

Par to paziņoja dw.com ar atsauci uz vācu mediju koncerna Funke Mediengruppe izdevumiem.

Turklāt plānots ierobežot ēdiena plastmasas iepakojumu izmantošanu, kuru pārdot līdznešanai ātrās apkalpošanas ēdnīcas un restorāni.

Pēc budžeta eirokomisāra Gintera Etingera sacītā, tāpat paredzēt iekasēt no ES dalībvalstīm noteiktu summu par katru plastmasas atkritumu kilogramu, kuri nav derīgi pārstrādāšanai atkārtotai izmantošanai. Ja balstās uz Eirokomisijas daudzgadu finanšu plānojumu, tad šāda nodeva varētu sastādīt 80 centus par vienu kilogramu, kuri nonāks Eiropas kopējā budžetā, paskaidroja Etingers. Pēc viņa domām, šis mērs palīdzēs samazināt plastmasas atkritumu apjomu.

Zābaks - Sputnik Latvija
ES var sodīt Latviju par atkritumiem

Plastmasa piesārņo ne vien jūras un okeānus — praktiski neredzamas plastmasas mikrodaļiņas cilvēki ikdienu lieto kopā ar ūdeni. Izpētot vairāk nekā 150 dzeramā ūdens proves, kuras tika paņemtas piecos kontinentos, 83% šo paraugu amerikāņu zinātnieki atrada mikroplastmasu. Pēc zinātnieku aprēķiniem, jūrās un okeānos ik gadu nonāk ap 8 miljoniem tonnu plastmasas, un 2050. gadā tās masa planētas ūdeņos tiks pielīdzināta ar visu tajos mītošo zivju masu.

Kā jau iepriekš ziņots, Eiropas Savienības valstīm ir jāizlemj, vai viņām ir vērts atzīt vecās plastmasas pudeles par perspektīvu degvielas izejvielu. Direktīvu par atjaunojamo enerģiju piedāvā papildināt ar "plastmasas" pantu. Daudzi ekologi uzskata šo ideju par dārgi izmaksājošu avantūru, piedāvājot koncentrēt spēkus uz patiesi "tīriem" degvielas un enerģijas avotiem.    

Ziņu lente
0