Zinātnieki pastāstīja, kā labāk atmest smēķēšanu

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Pāriet pie mediju bankasПепельница. Архивное фото
Пепельница. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperimenta laikā noskaidrojās, ka tradicionālās smēķēšanas apkarošanas metodes nav īpaši efektīvas.

RĪGA, 26. maijs – Sputnik. Amerikāņu zinātnieki atzīmējuši finanšu atlīdzības efektivitāti cīņā pret smēķēšanu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz žurnālu New England Journal of Medicine.

Молодые люди на улочке Старого города в Риге - Sputnik Latvija
Drīkst, ja uzmanīgi: kur Rīgā atļauts smēķēt

Pētījumā piedalījās ap sešiem tūkstošiem cilvēku. Brīvprātīgos sadalīja grupās, piedāvājot katrai no tām dažādus veidus kā atbrīvoties no kaitīgā ieraduma. Vieniem stāstīja par veselīga dzīvesveida labumu, citiem piedāvāja izmantot nikotīna plāksterus vai elektroniskās cigaretes.

Turklāt dažiem dalībniekiem solīja finanšu atlīdzību: tiem, kas spēs atturēties no smēķēšanas sešu mēnešu garumā, solīja izmaksāt 600 dolārus katram.

Kā jau bija gaidāms, dalībnieki, kuriem piedāvāja naudu, parādīja labākos rezultātus. Smēķēt atmetušo skaits " tradicionālo" metodiku grupās sastādīja no 0,5 līdz 1%, savukārt ieinteresētie dalībnieki labāk tikuši galā ar uzdevumu. Pēc pētnieku domām tas liecina par to, ka populārākie smēķēšanas atmešanas veidi nav īpaši efektīvi.

Zinātnieki uzskata, ka šāda metode varētu noderēt kompānijām, kuras palīdz darbiniekiem tikt vaļā no kaitīgiem ieradumiem. Tiek atzīmēts, ka finanšu atlīdzība varētu kļūt par lētāko un efektīvāko veidu.

Ziņu lente
0