Apmierināti, vīlušies, uz tiesu: Baltijas un Polijas reakcija uz Gazprom lietu

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankas"Газпром"
Газпром - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija pozitīvi novērtēja Eiropas Komisijas un Gazprom vienošanos, Polija ir vīlusies, Lietuva apdomā apstrīdēšanas jautājumu tiesā.

RĪGA, 26. maijs – Sputnik. Latvija iegūs no Krievijas Gazprom holdinga vienošanās ar Eiropas Komisiju sakarā ar antimonopola lietu, paziņoja Baltijas republikas Ekonomikas ministrijā, vēsta Baltnews.lv.

24. maijā Eiropas Komisija paziņoja, ka bez soda sankcijām noslēgusi antimonopola lietu attiecībā pret Gazprom, kas tika iniciēta 2012. gadā. Taču EK noteica Krievijas gāzes holdingam vairākus pienākumus brīvu gāzes piegāžu nodrošināšanai par konkurētspējīgām cenām Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm.

Ministrijas pārstāve Evita Urpena pateica, ka Latvija pozitīvi vērtē pārrunās ar Gazprom paveikto darbu.

"Tas ir būtisks solis, kas pamato ES vienotas enerģētikas politikas efektivitāti, un ir nozīmīgs priekšnosacījums, lai veicinātu ES vienotā enerģijas tirgus tālāko attīstību un uzlabotu konkurenci ES dabasgāzes apgādes nozarē,"- pateica viņa.

Pēc viņas sacītā, vislielākā Latvijas priekšrocība būšot aktīvāka konkurence dabasgāzes tirdzniecībā un elastīgāki nosacījumi Centrāleiropas un Austrumeiropas tirgiem, kas ietekmēs arī Baltiju.

Iepriekš arī Lietuvas un Polijas pārstāvji izteikušies sakarā ar Eiropas Komisijas lēmumu. 

Lietuvas premjers Sauļus Skvernelis neizslēdz iespēju apstrīdēt Eiropas Komisijas lēmumu nesodīt Gazprom. Pēc Lietuvas valdības vadītāja sacītā, ja tiek risināts jautājums par pārkāpumiem konkurences nozarē, tad attiecībā pret pārkāpējiem jābūt piemērotiem vienādiem kritērijiem.

Eiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes - Sputnik Latvija
Infografika
Eiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes

"Kā esmu jau minējis, tiekoties ar komisāri (ES konkurences komisāri Margrēti Vestageri — red.), šādiem lēmumiem jābūt analoģiskiem un vienādiem. Žēl, ka pieņemts tāds lēmums, tomēr to var uzskatīt par soli uz priekšu, jo šai kompānijai būs jāpiedalās tirgū caurskatāmi un saskaņā ar vispārpieņemtiem noteikumiem," — pateica Skvernelis, piebilstot, ka jautājums par apstrīdēšanu tiks izskatīts.

Polijā paziņoja, ka ir vīlušies ar Eiropas Komisijas izmeklēšanas pret Gazprom rezultātiem.

"Eiropas Komisijai ir skaidrs pienākums attiecībā uz kopējā tirgus principu aizstāvēšanu un ES patērētājiem kaitīgu negodprātīgu prakšu apņēmīgu apkarošanu. Tādēļ mēs esam vīlušies, ka daudzus gadus ilgusī izmeklēšana attiecībā pret Gazprom noslēgusies bez soda piemērošanas un zaudējumu atlīdzināšanu cietušajām kompānijām," — paziņoja Polijas ĀM vadītāja vietnieks Konrads Šimaņskis.

Par ko vienojušās Gazprom un Eiropas Komisija

Eiropas Komisija uztraucās, ka Gazprom noteica teritoriālus ierobežojumus līgumos ar vairumtirgotājiem un atsevišķiem rūpniecības klientiem astoņās ES valstīs: Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Slovākijā. Šie ierobežojumi iekļāva aizliegumu eksportam, nosacījumus, kuri pieprasa izmantot iegādāto gāzi noteiktā teritorijā, kā arī citus pasākumus, kuri ierobežoja pārrobežu gāzes pārsūknēšanu, teikts Eiropas Komisijas preses paziņojumā.

Tagad Gazprom antimonopola lietas noregulēšanas ietvaros būs jāatceļ visas līguma barjeras starpvalstu gāzes atkārtotai pārdošanai attiecīgajās Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs. Turklāt runa ir par barjerām, neatkarīgi no tā, vai tās ierobežoja starptautisku tirdzniecību, vai vienkārši padarīja to par mazāk pievilcīgu finanšu ziņā, precizē EK.

Ventilis gāzes sadales stacijā - Sputnik Latvija
Ukraina arestē "Gazprom": nav ko zaudēt

Eiropas Komisija tāpat atzīmē, ka brīvai gāzes pārsūknēšanai visā Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionā nepieciešama gāzes transporta infrastruktūras esamība, tostarp, interkonektori, kuri savieno nacionālos gāzes tirgus vienu ar otru.

Šāda infrastruktūra jau pastāv Ungārijā, Polijā, Čehijā un Slovākijā. Taču joprojām nav pietiekami attīstīta infrastruktūra, kas savieno Bulgāriju, Latviju, Lietuvu un Igauniju ar ES kaimiņvalstīm. Tas ierobežo Gazprom klientu iespējas atkārtoti pārdot gāzi uz šīm valstīm un no tām.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas lēmumu Gazprom klienti, kuri sākotnēji iegādājušies gāzi Ungārijas, Polijas vai Slovākijas vajadzībām, varēs lūgt Krievijas kompānijai piegādāt visu gāzes apjomu vai tā daļu uz Bulgāriju un/vai uz Baltijas valstīm.

Šāda veida apmaiņas darījumu mehānisms tiks piemērots pret līgumiem, kuru derīguma termiņš nebūs īsāks par 18 mēnešiem. Apmaiņas darījumiem ir jābūt iespējamiem abos virzienos – uz attiecīgo ES valstu izolētajiem tirgiem un no tiem, atzīmēja EK. Kā liecina preses paziņojums, Gazprom klienti varēs izmantot šo opciju nelielu gāzes apjomu piegādēm. Tiem būs jāinformē Gazprom par vēlmi izmantot šādu iespēju vismaz četrus mēnešus pirms piegāžu sākuma.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Vācija atbildējusi uz ASV draudiem ieviest sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

EK tāpat bija uztraukusies arī par to, ka Gazprom varēja noteikt augstākas degvielas cenas piecām ES valstīm: Bulgārijai, Igaunijai, Latvijai, Lietuvai un Polijai. Esošais EK lēmums ļaus nodrošināt konkurētspējīgas gāzes cenas šajos reģionos un sniegs iespēju nākotnē izvairīties no situācijām, kad gāzes cenas pēc naftas indeksētajos līgumos stipri atšķiras no tirgus orientieriem (benchmark) Rietumeiropas gāzes tirgos, liecina preses paziņojums.

Saskaņā ar EK lēmumu, kompānijas klienti šajās piecās valstīs, kurām ir ilgtermiņa līgumi, varēs pieprasīt cenas samazināšanu, ja viņu cena zilajai degvielai ir augstāka par noteiktiem orientieriem Rietumeiropas gāzes tirgus, tostarp, tādos habos kā TTF Nīderlandē un NCG Vācijā. Klienti varēs izmantot šīs tiesības divas reizes gadā. Zemākajai, jaunajai cenai ir jābūt piemērotai kopš pieteikuma iesniegšanas gāzes cenas pārskatīšanai.

Ja Gazprom un tā klients nespēs vienoties 120 dienu laikā par jaunu cenu, strīds var tikt nodots arbitrāžā ES teritorijā. Eiropas Komisija varēs iejaukties šajā lietā kā konsultants.

Turklāt Gazprom nepieprasīs kompensāciju no Bulgārijas par "Dienvidu straumes" gāzesvada projekta atcelšanu, teikts EK paziņojumā.

Gazprom - Sputnik Latvija
"Gazprom" pastāstīja, kādos apjomos Baltija iepērk gāzi no Krievijas

Saistības, ko noteikusi Eiropas Komisija Gazprom antimonopola lietas ietvaros, būs spēkā astoņu gadu garumā. Pienākums nepieprasīt no Bulgārijas kompensācijas sakarā ar "Dienvidu straumes" projekta slēgšanu būs spēkā 15 gadus.

Gazprom valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Medvedevs paziņoja, ka kompānija ir apmierināta ar EK lēmumu. Gazprom ir pārliecināts, ka šodien pieņemtais lēmums ir vispieņemamākais izmeklēšanas iznākums Eiropas gāzes tirgus darbam kopumā.

Gazprom vienmēr ir ievērojis ES konkurences tiesību piemēroto nolikumu prasības un apstiprina savu apņēmību to ievērošanai arī nākotnē, piebilda viņš.

Ziņu lente
0