Rudenī NATO sola parādīt iespējas Krievijas savaldīšanai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šiem mērķiem alianse iesaistīs ap 40 tūkstošiem karavīru, vairākus desmitus kuģu un lidmašīnu.

RĪGA, 17. maijs – Sputnik. Rudenī ieplānotās liela mēroga NATO mācības Trident Juncture 2018 ar apmēram 40 tūkstošu karavīru piedalīšanos nodemonstrēs alianses iespējas savaldīt Krieviju, paziņoja NATO apvienoto spēku galvenais komandieris Eiropā Kērtiss Skaparoti.

Новые казармы в Адажи для контингента НАТО - Sputnik Latvija
Latvija par 10 miljoniem eiro uzbūvēs vēl vienu kazarmu NATO karavīriem

"Tā ir daļa mūsu savaldīšanas attiecībā pret Krieviju. Tā ir mūsu iespēju demonstrācija, tas ir vēstījums, kas saistīts ar savaldīšanu… Mācības fokusējas uz aizsardzības uzdevumiem," — citē Skaparoti vārdus RIA Novosti pēc alianses štābu priekšnieku komitejas sēdes Briselē.

Kā atzīmējis NATO galvenais komandieris transformācijas jautājumos Deni Mersjē, šāda mēroga mācības – ap 40 tūkstošiem cilvēku – alianse nerīko bieži.

"Tā vēl ir arī mūsu vienotības, mijiedarbības iespēju demonstrēšana, tostarp, ar partneriem," — atzīmēja franču ģenerālis.

Taču NATO militārās komitejas vadītājs čehu ģenerālis Petrs Pāvels paziņoja, ka ieplānotās mācības "pilnībā atbildīs Vīnes procesa normām un saistībām".

Marta sākumā ASV Jūras kājnieku korpusa komandieris Roberts Nellers paziņoja, ka 2018. gada oktobrī NATO valstis rīkos liela mēroga mācības, kurās piedalīsies 45 tūkstoši cilvēkus, desmitiem kuģu un lidmašīnu. Ģenerālis lika saprast, ka manevri notiks netālu no Krievijas robežām, pēc provizoriskiem datiem pie Norvēģijas piekrastes.

Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks - Sputnik Latvija
Politika
Pabriks gatavs sanaidot NATO un Krieviju spēcīgas Latvijas labad

Uz domstarpību fona ar Krieviju par Krimu un Ukrainu, NATO valstis paziņojušas par vairākiem pasākumiem savas militārās darbības paplašināšanai Eiropā, tostarp, ātrās reaģēšanas spēku nostiprināšanu, amerikāņu kontingenta palielināšanu, strauju mācību un patrulēšanas programmu paplašināšanu, kā arī aizsardzības izdevumu palielināšanu.

Krievija paziņoja, ka runa ir par bezprecedenta NATO aktivitātes paplašināšanos pie tās robežām. Ņemot vērā NATO paplašināšanos uz austrumiem, Krievija izvietojusi Kaļiņingradā "Iskander" raķešu kompleksus. Kremlī vairākkārt paziņojuši, ka alianses spēku palielināšana Baltijas reģionā absolūti nepamatoti apdraud valsts drošību – Maskavai nav plānu kādam uzbrukt.

Ziņu lente
0