Gazprom: iespējams, būvēsim "Ziemeļu straumi 3"

© © Nord Stream 2Ziemeļu straume
Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pieprasījums pēc Krievijas gāzes Eiropā nesamazinās, ja tur tiks paziņots par papildus vajadzībām un parakstīs līgumus, Gazprom būs gatavs uzbūvēt arī trešo "Ziemeļu straumi".

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Gazprom ir gatavs uzbūvēt arī gāzesvadu "Ziemeļu straume 3", ja Eiropas Savienība apstiprinās papildus gāzes nepieciešamību no Krievijas. Šobrīd Gazprom daļa Eiropas gāzes importā sastāda vairāk nekā 60%, paziņoja kompānijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Medvedevs telekanāla "Rossija 24" ēterā.

"Mēs vienmēr esam teikuši, ka mēs piegādāsim gāzi Eiropai tik daudz, cik tas būs nepieciešams. Mums ir apstiprināti krājumi, mums ir transports, mēs būvējam jaunus transporta maršrutus. Ja Eiropa paziņos par savām vajadzībām, būs gatava parakstīt nepieciešamos līgumus, tad es neizslēdzu, ka būs nepieciešami vēl jauni gāzes transporta projekti — "Ziemeļu straume 3", piemēram," pateica Medvedevs.

Šobrīd Krievijas gāzes daļa Eiropas importā sastāda vairāk par 60%.

"Ja mēs runāsim par mūsu daļu (Eiropas —red.) importā, tad tā sastāda vairāk nekā 60%… Šis līmenis atspoguļo savstarpējās atkarības līmeni, kuru mēs esam sasnieguši ar mūsu Eiropas patērētājiem. Būtībā mēs nenosakām mērķa rādītājus daļā, taču samazināt to mēs noteikti negrasāmies," pateica Medvedevs.

Tāpat viņš atzīmēja, ka pēc tam, kad tiks palaisti jaunie gāzesvadi no Krievijas uz Eiropu un Ķīnu, Gazprom gāzes eksports uz tālajām valstīm pārsniegs 200 miljardu kubikmetru atzīmi.

Газоперерабатывающий завод - Sputnik Latvija
Gazprom uzbūvēs Baltijas reģionā Nord Stream 2 gāzes attīrīšanas rūpnīcu

"Kā saka sportisti, jo augstāk lec, jo grūtāk pārspēt rekordu. Līdz šim divu gadu laikā mēs uzstādījām ievērojamus rekordus… un šobrīd ejam pēc jaunu rekordu grafika. Taču mēs neesam sportā, lai dzītos pēc skaistiem skaitļiem. Esmu pārliecināts, ka eksporta apjomu 200 miljardos mēs noteikti pārspēsim un noteikti pārspēsim to 2020. gadā, jo 2019. gadā sāksies gāzes piegādes uz Ķīnu un Eiropu (pa jauniem gāzesvadiem "Sibīrijas spēks" un "Ziemeļu straume 2" — red.)," pateica Medvedevs.

Pēc viņa sacītā, pieprasījums pēc gāzes aug ne tikai jauno pircēju vidū, bet arī pie tādiem tradicionāliem Gazprom partneriem kā Austrija.

2016. gadā Gazprom palielināja gāzes piegādes tālajām valstīm par 12,5% — vairāk nekā līdz 179,3 miljardiem kubikmetru, kas kļuva par vēsturisko maksimumu. 2017. gadā tika uzstādīts jauns rekords — 194,4 miljardi kubikmetru.    

Ziņu lente
0