ASV paliks Vidusjūrā, lai "savaldītu Krieviju"

© ВМС США / Pāriet pie mediju bankasУдарная группа ВМС США во главе с авианосцем Harry Truman покинула порт Норфолк
Ударная группа ВМС США во главе с авианосцем Harry Truman покинула порт Норфолк - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc raķešu uzbrukuma Sīrijai amerikāņu aviācijas bāzes kuģis Harry Truman līdz ar atbalsta kuģu grupu, iespējams, paliks Vidusjūrā – it kā ar mērķi "savaldīt" Krieviju.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Pēc raķešu uzbrukuma Sīrijai amerikāņu aviācijas bāzes kuģis Harry Truman līdz ar atbalsta kuģu grupu, iespējams, paliks Vidusjūrā – it kā ar mērķi "savaldīt" Krieviju, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Defense News.

Тяжелый атомный ракетный крейсер Петр Великий - Sputnik Latvija
Britu JKS gatavi "pārtvert" Krievijas kuģus ceļā uz Vidusjūru

Izdevums atzīmējis, ka Vašingtona vēl nav pieņēmusi galīgu lēmumu šajā jautājumā, taču aviācijas bāzes kuģa misijas turpinājums kļūtu par "atbildi uz Krievijas darbībām reģionā un atbilstu jaunajai Nacionālās drošības stratēģijai".

Uzsvērts, ka aviācijas bāzes kuģis varētu "kārtējo reizi atgādināt" Sīrijas prezidentam Bašaram Asadam, ka "ķīmisko ieroču turpmāka pielietošana pret Sīrijas civiliedzīvotājiem novedīs pie jaunām apšaudēm". Citiem vārdiem sakot, ASV nav atteikušās no perspektīvas izdarīt kārtējo uzbrukumu objektiem Sīrijā, taču pagaidām to atklāti neizpauž.

Gadījumā, ja Vašingtona atstās aviācijas bāzes kuģi Vidusjūrā, tas varētu pārkāpt aviācijas bāzes grupu rotācijas kārtību Tuvajos Austrumos, kas saglabājas kopš operācijas "Tuksneša vētra" laikiem 1991. gadā. Neskatoties uz to, Pentagons izvērtē šādu lēmumu kā vienu no cīņas metodēm pret izaicinājumiem, kuri rodoties no "Krievijas un Ķīnas puses".

Корабли НАТО в Балтийском море во время учений - Sputnik Latvija
ASV karakuģa kapteinis uzliela Krievijas floti Baltijā

Iepriekš vēstīts, ka 11. aprīlī ASV Jūras kara spēku trieciena grupa ar aviācijas bāzes kuģi Harry Truman priekšgalā tika pārdislocēta no bāzes Norfolkā (Virdžīnijas štats) uz Tuvajiem Austrumiem ar mērķi apšaudīt Sīriju. 3 dienas vēlāk, 14. aprīlī ASV prezidents Donalds Tramps vērsās ar uzrunu pie nācijas un paziņoja par raķešu apšaudi Sīrijā. Militārajā operācijā pret Sīrijas valdības karaspēku piedalījās arī Lielbritānija un Francija. ASV apgalvoja, ka uzbrukums noticis pret objektiem, kuri esot saistīti ar "Sīrijas režīma ķīmisko ieroču programmu". Pie tam mērķi tika ar nolūku izraudzīti tā, lai "minimizētu Krievijas spēku iejaukšanās risku".

Pentagons un tā sabiedrotie ziņoja par pilnīgiem misijas panākumiem, tātad visas 105 raķetes esot precīzi trāpījušas mērķī, taču Damaska un Krievija informēja, ka Sīrijas pretgaisa aizsardzības spēki ar 103 kompleksiem, kuri pārsvarā ražoti PSRS laikā, notrieca 71 ASV koalīcijas raidīto raķeti.

Ziņu lente
0