Laboratorija Lielbritānijā nav identificējusi "Novičok" izcelsmi

© REUTERS/Hannah McKayPolicijas darbinieki līdzās britu spiega Sergeja Skripaļa mājai Solsberijā
Policijas darbinieki līdzās britu spiega Sergeja Skripaļa mājai Solsberijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laboratorijas vadītājs tikai apstiprinājis, ka saņemtie paraugi identificēti kā "Novičok" tipa neirotoksīns.

RĪGA, 4. aprīlis — Sputnik. Speciālisti Lielbritānijā nav varējuši identificēt nervu paralītiskās vielas izcelsmi, kas izmantota Krievijas izlūkdienesta bijušā darbinieka Sergeja Skripaļa saindēšanai, telekanālam Sky News paziņoja Portondaunas militārās laboratorijas vadītājs.

Viņš apstiprināja, ka saņemtie paraugi identificēti kā "Novičok" tipa neirotoksīns (pēc britu terminoloģijas). Ap

"Mēs neesam konstatējuši, kur tieši tas ražots, taču nodevām zinātnisko informāciju valdībai, kura izmantoja arī virkni citu avotu, lai nonāktu pie atbilstošiem slēdzieniem," — skaidroja laboratorijas vadītājs.

Anglijas Veselības aprūpes nacionālais dienests informē, ka Sergeja Skripaļa stāvoklis ir kritisks, taču stabils, bet viņa meita Jūlija aizvadītajā nedēļā nākusi pie samaņas.

Atvainošanās

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien atzīmēja, ka "Novičok" līdzīgas indīgās vielas iespējams ražot 20 valstīs.

Savukārt Krievijas valsts vadītāja preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Londonas teorija par Maskavas saikni ar incidentu Solsberijā neapstiprināsies. Viņš pauda viedokli, ka Lielbritānijai nāksies atvainoties.

Griķi - Sputnik Latvija
Indīgi griķi: jauna Skripaļa saindēšanas versija

"Taču Lielbritānijas ārlietu ministram, kurs apsūdzēja prezidentu Putinu, un Lielbritānijas premjerministrei nāksies kaut ko stāstīt saviem kolēģiem, acīs skatoties, (..) un kaut kā būs jāatvainojas Krievijai," — Peskova teikto citē RIA Novosti.

Pie tam, Peskovs uzskata, ka nav vērts gaidīt strauju situācijas attīstību. "Neapšaubāmi, šis stāsts ir ilgs, šis marasms ir aizgājis pārāk tālu diemžēl, un mēs saprotam, ka vienā mirklī tas nebeigsies," — viņš teica.

Arī Krievijas politiķis Aleksejs Puškovs pauda pārliecību, ka Londonas apsūdzības pret Maskavu "Skripaļu lietā" ir izgāzušās.

"Pierādījumu nebūs, — to nav. Londona, pēc viņu vārdiem, identificējusi vielas tipu, taču ne izcelsmes valsti. Un tas nozīmē, ka izgāzušās visas apsūdzības pret krieviju. Velti Berlīnē un Parīzē "noticēja britu kolēģiem". Dažkārt nevajag ticēt uz vārda, var nokļūt neveiklā situācijā," — Puškovs uzrakstīja savā lapā Twitter.

Apgalvojumu nesakritība

Jāpiebilst, ka sociālajos tīklos un ziņu komentāros tiek atsaukti atmiņā Lielbritānijas ārlietu ministra Borisa Džonsona apgalvojumi, piemēram, fragments no viņa intervijas ar Deutsche Welle žurnālisti, kurā viņš apgalvoja, ka pats personīgi vaicājis speciālistiem no Portondaunas laboratorijas par to, vai vielas izcelsmes valsts esot Krievija un saņēmis "kategorisku" apstiprinošu atbildi: britu zinātnieki esot pilnīgi pārliecināti par to, ka viela ražota Krievijā.

Ziņu lente
0