Politika

Indīgi griķi: jauna Skripaļa saindēšanas versija

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasGriķi
Griķi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu mediji informē par jaunu Sergeja Skripaļa saindēšanas versiju – indīgā viela esot piejaukta griķu putraimiem, kas atvesti no Krievijas.

RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik. Britu tabloīds The Sun 1. aprīlī publicējis rakstu, kurā izteikta jauna versija: Krievijas izlūkdienestu bijušais darbinieks Sergejs Skripaļs, iespējams saindēts ar vielu, kas piejaukta griķu putraimiem, ko uz Lielbritāniju atvedusi Skripaļa meitas draudzene.

Izdevums stāsta, ka Skripaļs lūdzis meitu atvest no Krievijas griķus, lauru lapas un garšvielas. Taču viņa aizmirsusi preces nopirkt un palūgusi tās atvest draudzenei, kura lidojusi uz Lielbritāniju ar citu reisu.

Maskava - Sputnik Latvija
Krievija izvirzījusi 14 "neērtus" jautājumus Lielbritānijai sakarā ar Skripaļu lietu

Ziņots, ka kārtības sargi nopratinājuši Skripaļu paziņu, kura, iespējams, iesaistīta,  domājams, saindēto putraimu pārvešanā. Šī sieviete it kā strādājot lielā medicīniskā kompānijā.

Britu avīzē publicēto informāciju komentēja Krievijas politiķis Aleksejs Puškovs.

"Kaujas ķīmiskā indīgā viela — te restorānā, te uz durvīm, te čemodānā, te griķu putrā! Vairojas murgainas versijas. Visas tās domātas idiotiem," — rakstīja senators savā lapā Twitter.

​Krievijas izlūkdienestu bijušais virsnieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija tika saindēti Solsberijā 4. martā. Londona apgalvo, ka par Skripaļu saindēšanu ar vielu A234 vainojama Krievija, taču Maskava to kategoriski noliedz.

Rokturis, čemodāns un ventilācija

Iepriekš britu policija ziņoja, ka Skotlentjarda izmeklētāji secinājuši: britu specdienestu izlūks Skripaļs un viņa meita ar indīgo vielu saskārušies mājās.

"Pēc rūpīgas kriminālistiskās un zinātniskās izpētes izmeklētāji uzskata, ka pirmo reizi Skripaļi saskārušies ar neirotoksiskās vielas iedarbību savās mājās. Pašlaik augstāko indīgās vielas koncentrāciju speciālisti konstatējuši pie ieejas durvīm mājās," — ziņoja policija 28. martā.

Krievijas ĀM - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM pastāstīja par Rietumu galveno mērķi attiecībā pret Maskavu

Iepriekš medijos parādījās versija par to, ka kāds būtu varējis ielikt indi Skripaļa meitas čemodānā jau Maskavā, — viņš cerējis, ka to atvērs tikai pēc ierašanās Solsberijā.

Pie tam speciālisti uzskata, ka apspriesto indīgo vielu nav iespējams atvest čemodānā nemanāmi. Piemēram, ANO bioloģisko ieroču komisijas bijušais loceklis, militārais eksperts Igors Ņikuļis atzīmēja, ka mediju versijas par indes pārvešanu čemodānā ir mazticamas, jo tai raksturīga asa smaka un tūlītēja iedarbība. Viņš paskaidroja, ka tamlīdzīgi neirotoksīni nogalina 2-3 minūšu laikā.

Tika izteikti pieņēmumi, ka neirotoksīns, iespējams, izplatīts caur automašīnas ventilācijas sistēmu.

Iepriekš Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja vēstīja, ka Krievija iesniegusi vairāk nekā 21 versiju par vielu, ar ko saindēti Sergejs un Jūlija Skripaļi.

Lielbritānijai likumi nav svarīgi

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kārtējo reizi komentējot Skripaļu saindēšanu, 2. aprīlī norādīja, ka Lielbritānija un citas valstis, bez pierādījumiem apsūdzot Krieviju, ķeras pie atklātiem meliem.

"Tagad, manuprāt, mūsu rietumu partneri, pirmkārt jau Lielbritānija, Savienotās Valstis un vairākas valstis, kas tām akli seko, ir atmetušas jekbkādu pieklājību, ķeras pie atklātiem meliem, pie atklātas dezinformācijas," — teica Lavrovs.

Politiķis uzsvēra, ka Krievijai nebija nekādu motīvu uzbrukumam Skripaļam, un Maskava, vairāk nekā jebkurš cits, ir ieinteresēta noskaidrot patiesību.

"Kāds mums bija motīvs? Īsi pirms prezidenta vēlēšanām, pasaules čempionāta futbolā? Tas ir, ja šo problēmu skatīt no ciniskā viedokļa, — teica Lavrovs. — Cilvēks pirms dažiem gadiem tika izlaists brīvībā, apžēlots saskaņā ar apmaiņu pret Krievijas parstāvjiem. Droši vien šis cilvēks netiktu apmainīts, ja pret viņu būtu kādas pretenzijas."

Viņš norādīja, ka ir nepieņemami apsūdzēt Krieviju par minēto incidentu bez pierādījumiem.

Полицейское оцепление в Солсбери - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ja nu Krievija nav vainojama par uzbrukumu Solsberijā?
"Mūsu kolēģi saka: "Mēs tik daudzus aicinājumus esam sūtījuši Krievijai, un tie visi palikuši bez atbildes." Aicinājums ir viens: atzīt, ka tā bija pavēle no pašas augšas, vai atzīt, ka esat zaudējuši kontroli, kāds nozadzis indīgo vielu un pielietojis to Lielbritānijā. Tas ir nenopietni, tas ir negodīgi. Un es uzskatu, ka tas ir absolūti nepieļaujami jebkurā darbības sfērā, taču īpaši diplomātijā un īpaši, ja runa ir par dzīvības un nāves jautājumiem," — piebilda Lavrovs.

Lielbritānijas spriedums "Skripaļu lietā" tika pasludināts publiski, valsts neizpildīja Ķīmisko ieroču aizliegšanas konvencijā paredzētās procedūras, uzsvēra Lavrovs. Viņš atgādināja, ka Londonai tika ieteikts steidzami uzsākt konvencijā paredzētās procedūras.

"Tā nosaka, ka valstij, kam ir aizdomas pret jebkuru citu valsti, ir tiesības un pat pienākums vērsties pie šīs valsts. Un šai valstij ne vairāk kā 10 dienu laikā jāsniedz izsmeļoša atbilde. Ja prasītājs uzskatīs atbildes par nepietiekamām, tai ir tiesības sasaukt OPCW padomes ārkārtas sesiju un tā tālāk. Konvencijā paredzēta vesela virkne soļu," — pastāstīja Krievijas ārlietu ministrs.

"Taču, kā zināms, likums nav rakstīts visiem. Vismaz mūsu britu kolēģiem tas, spriežot pec visa, nav likums. Viņi jau visu ir izlēmuši, nevēršoties pie konvencijas, nevēršoties pie mums," — viņš uzsvēra.

Lavrovs pauda viedokli, ka Londona ir aizgājusi pārāk tālu savās apsūdzībās un no atbildes tai izvairīties neizdosies.

Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Politika
Deviņas Eiropas valstis atteikušās izsūtīt Krievijas diplomātus
"Iespējama virkne iemeslu (Skripaļa lietā — red.), un nav iespējams tos atmest, nopietni eksperti tos neatmet, un nopietni eksperti, vairāku valstu valdību vadītāji publiski uzdod šos jautājumus, un man šķiet, vairs neizdosies izvairīties no atbildēm uz šiem jautājumiem — tie jau ir pārāk acīmredzami, un ir skaidrs, ka mūsu kolēģi Lielbritānijā ir aizgājuši pārāk tālu," — teica Lavrovs.

Ministrs uzskata: ja Londona nespēs atbildēt uz Krievijas jautājumiem Skripaļa saindēšanas lietā OPCW padomes sēdē, kas notiks 4. aprīlī, tas nozīmēs, ka viss incidents ir provokācija.

"Mēs esam publiskojuši konkrētus jautājumus saskaņā ar Ķīmisko ieroču aizliegšanas konvenciju. Jautājumi adresēti gan OPCW tehniskajam sekretariātam, gan mūsu kolēģiem Lielbritānijā un Francijā, jo pēkšņi parādījās informācija, un arī (Francijas — red.) prezidents Makrons izteicās, ka Francija aktīvi piedalās izmeklēšanā. Mums ir svarīgi uzzināt, uz kāda pamata tas noticis," — paskaidroja Lavrovs preses konferencē Maskavā.

"Jautājumu ir daudz, un mūsu britu kolēģu nespēja uz tiem atbildēt nozīmēs tikai vienu: ka tas viss ir izdoma, jeb, konkrētāk sakot, rupja provokācija," — viņš atzīmēja.

Флаг Великобритании на улице Лондона - Sputnik Latvija
Terēza, tā ir izgāšanās: 150 valstis gaida Krievijas vainas pierādījumus "Skripaļa lietā"

Politiķis izteica iespēju, ka informācija par "Krievijas pēdām" Skripaļa saindēšanas lietā, iespējams, ir izdevīga britu specdienestiem un valdībai.

"Taču ir arī citi skaidrojumi, ne tikai tie, par kuriem runā mūsu rietumu kolēģi, informējot, ka tikai "Krievijas pēdas" var būt pieņemtas galīgajā lēmumā. Ir arī citi paskaidrojumi, par tiem diskutē eksperti — par to, ka tas varētu būt izdevīgi arī britu specdienestiem, kuri slaveni ar savām spējām rīkoties ar slepkavības licenci, tas var būt izdevīgi arī britu valdībai, kas acīmredzami nokļuvusi neērtā situācijā, neizpildot saviem vēlētājiem dotos solījumus par noteikumiem, ar kādiem viņi nodrošinās Brexit. Var būt vesela virkne iemeslu, un tos atmest nedrīkst," — piebilda Lavrovs.

Ziņu lente
0