Terēza, tā ir izgāšanās: 150 valstis gaida Krievijas vainas pierādījumus "Skripaļa lietā"

© REUTERS / Reinhard KrauseФлаг Великобритании на улице Лондона
Флаг Великобритании на улице Лондона - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaule neuztver Lielbritānijas apsūdzības pret Krieviju kā pašsaprotamas: ja arī Londona ir absolūti pārliecināta, ka Maskava ir atbildīga par incidentu Solsberijā, tai jāsniedz pierādījumi.

RĪGA, 28. marts – Sputnik. Gandrīz 160 valstis uzskata, ka Lielbritānijai jāsniedz dati, kas pierādītu Maskavas vainu par KF izlūkdienestu bijušā darbinieka Sergeja Skripaļa saindēšanu, paziņoja Krievijas vēstniecības Lielbritānijā preses sekretārs.

Портон Даун - Sputnik Latvija
Mīklainās nāves Solsberijā: kas slēpjas laboratorijā Porton Down

"Ir skaidrs, ka Krievija nes atbildību" par incidentu Solsberijā, pirmdien apgalvoja Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja. Daudzi viņas vārdus uzsvēra kā skarbāku Londonas viedokli – iepriekš tika apgalvots, ka Maskavas vaina ir "ļoti ticama".

"Mēs pievērsām uzmanību premjera paziņojumam. Nianses var mainīties, taču galvenais saglabājas. Ja arī Mejas kundze teica, ka ir absolūti pārliecināta par to, ka Maskava ir atbildīga par incidentu Solsberijā, viņai bija jāiesniedz visi pierādījumi Krievijai, starptautiskajai sabiedrībai un Lielbritānijas sabiedrībai. Tādu viedokli pauž gandrīz 160 valstis, kuras nav rietumu bloka locekles. Acīmredzams, ka plašākā pasaulē neviens neuztver Lielbritānijas vārdus kā pašsaprotamus," – Krievijas vēstniecības Lielbritānijā preses sekretāra teikto citēja RIA Novosti.

"Tā ir izgāšanās"

Izdevums "Kommersant" publicēja prezentāciju, ko, pēc mediju datiem, demonstrējis Lielbritānijas vēstnieks Maskavā, bet pēc tam izplatījis starp ārvalstu vēstniecībām dažas dienas pirms Krievijas diplomātu izsūtīšanas. Dokumentā aprakstītais Londonas viedoklis pamudinājis sabiedrotos izraidīt Krievijas diplomātus.

Dokumenta titullapā – virsraksts un datums, 2. lapa veltīta incidenta hronoloģijai, sākot no Skripaļa hospitalizācijas 4. martā līdz Krievijas diplomātu izraidīšanai 20. martā. Trešais slaids nosaukts "Krievijas agresijas jaunā fāze", ceturtais – "Novičok" ietekme". Abās lapās – nervu paralītiskā preparāta apraksts, kurš, pēc Londonas domām, izmantots Skripaļu saindēšanai.

Lielbritānijas policija - Sputnik Latvija
Meklējiet sievieti: Skripaļam ir draudzene, kura izvairās no policijas

Piektajā lapā ar nosaukumu "Krievijas naidīgo darbību garš saraksts" iekļauti 12 punkti, bet noslēguma slaidā – pasākumi, ko Lielbritānijas valdība veikusi saskaņā ar iepriekšminētā rezultātiem.

Pierādījumi, kuri apliecinātu Maskavas saistību ar incidentu Solsberijā, nav minēti nevienā no sešiem slaidiem, atzīmēja avīze. Prezentācijā nav gandrīz nekādas jaunas informācijas "Skripaļa lietā", taču pie tam Maskavas statuss pārkvalificēts no "ļoti ticamas" vainas līdz vainīgai "bez mazākajām šaubām".

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova nosauca prezentāciju par Lielbritānijas premjeres Terēzas Mejas izgāšanos un paziņoja, ka tā ir "lielākā manipulācija ar sabiedrisko viedokli".

"Tā ir (Lielbritānijas premjeres – red.) Terēzas Mejas izgāšanās. Atklāta lielākā manipulācija ar vispasaules sabiedrisko viedokli, kurā iejaukta Lielbritānijas valdība," – Zaharova pauda Facebook tīklā.

Krievijas un Lielbritānijas attiecības strauji pasliktinājās pēc incidenta Solsberijā, kura rezultātā tika saindēts Krievijas izlūkdienestu bijušais darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Londona apsūdzēja Maskavu par nervu paralītiskās vielas A234 pielietošanu. Krievija noliedza jebkādas apsūdzības sakarā ar Skripaļa lietu.

Londona paziņoja par divpusējo sakaru pārtraukšanu ar Maskavu un izraidīja 23 Krievijas diplomātus. Rezultātā Krievija izraidīja 23 britu diplomātus, atsauca piekrišanu Lielbritānijas Ģenerālkonsulāta atklāšanai Sanktpēterburgā un pārtrauca Lielbritānijas padomes darbību Krievijā.

Ziņu lente
0