Politika

Slovākiju neapmierina apsūdzības "higly likely" stilā

© JOHN THYS / AFPSlovākijas premjerministrs Pēters Pelegrīni
Slovākijas premjerministrs Pēters Pelegrīni - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slovākijai nepietiek tikai ar britu pārliecību par Krievijas saikni ar incidentu Solsberijā, uzsvēra valsts premjers Pēters Pelegrīni.

RĪGA, 27. marts — Sputnik. Slovākijas premjerministrs Pēters Pelegrīni uzsvēra, ka valstij nepietiek tikai ar britu pārliecību par Krievijas saikni ar incidentu Solsberijā, atbildot uz parlamenta opozīcijas kritiku, kura pieprasīja paskaidrot, kāpēc valsts nav izsūtījusi Krievijas diplomātus pretēji ES kopējais līnijai, raksta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Pelegrīni paskaidroja, ka Sergeja Skripaļa saindēšanas lietā Slovākija rīkosies atbildīgi, nepadodoties spiedienam un iztiekot bez "teatrāliem žestiem". Politiķis atgādināja, ka nebūt ne visas ES valstis nolēmušas izraidīt Krievijas diplomātus solidarizējoties ar Lielbritāniju.

Юри Луйк и Гэвин Уильмсон - Sputnik Latvija
Līdzjūtības vietā Lielbritānijas aizsardzības ministrs kritizē Krieviju

Slovākija jau ir sagatavojusi "iespējamos tālākos soļus", taču tai nepietiek tikai ar britu pārliecību par Krievijas saikni ar incidentu Solsberijā, uzsvēra Pelegrīni.

"Mēs sāksim ar Krievijas vēstnieka izsaukšanu uz Ārlietu ministriju. Ja būs nepieciešams iet tālāk, spersim tālākos soļus," — norādīja politiķis.

Apsūdzības uz līdzenas vietas

Diplomātu izraidīšanas karš sākās Lielbritānijā pēc Krievijas izlūkdienesta kādreizējā darbinieka Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanas. Lielbritānijas valdība uzskata, ka viņi saindēti ar it kā Krievijā ražotu nervu paralītisku vielu, taču nekādus pierādījumus par Krievijas sakariem ar šo noziegumu nav sniegusi.

Lielbritānijas valdība ieviesa virkni ierobežojošu pasākumu pret Krieviju, citastarp izsūtīja 23 diplomātus un iesaldēja divpusējos kontaktus augstākajā līmenī. Londonu atbalstīja arī Eiropas valstis un ASV. Pie tam Krievijas ieteikumu kopīgi izmeklēt incidentu Lielbritānija noraidīja.

Rezultātā Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka tiek izraidīti 23 Lielbritānjas vēstniecības darbinieki, atsauca ģenerālkonsulāta atvēršanu Sanktpēterburgā un paziņoja, ka tiek pārtraukta Lielbritānijas padomes darbība.

Здание министерства иностранных дел РФ в Москве - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas diplomātus izraidīs vairāk nekā divdesmit valstis

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs informēja, ka Maskava ir gatava sadarboties ar Lielbritāniju "Skripaļa lietā", ja Londona ievēros visas procedūras, kas paredzētas Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijā.

18. martā Vladimirs Putins paziņoja, ka apsūdzības par Krievijas saikni ar Skripaļa saindēšanu ir muļķīgas, jo neviens neko tādu neatļautos, kur nu vēl valsts prezidenta vēlēšanu priekšvakarā un īsi pirms pasaules čempionāta futbolā. Prezidents uzsvēra, ka Krievijai nav ķīmisko ieroču — tie iznīcināti starptautisko novērotāju klātbūtnē. Viņš piebilda, ka Krievija ir gatava sadarboties Skripaļa lietas izmeklēšanā, taču šim nolūkam nepieciešama ieintersētība no otras puses.

26. martā vairāk nekā 20 ES un NATO valstis pieņēma lēmumu izraidīt Krievijas diplomātus.

Maskava noraida apsūdzības par Skripaļu saindēšanu un aicināja kopīgi izmeklēt incidentu Solsberijā. Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu par uzbrukumu Krievijas pilsonei Jūlijai Skripaļai.

Ziņu lente
0