Mediji: Polija izvērtē iespēju izraidīt Krievijas diplomātus pēc uzbrukuma Skripaļam

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПосольство Российской Федерации в Варшаве
Посольство Российской Федерации в Варшаве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas Ārlietu ministrija vēl nav sniegusi komentārus jautājumā par iespēju izraidīt no valsts Krievijas diplomātus.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Polija varētu izraidīt Krievijas diplomātus, solidarizējoties ar Lielbritāniju, pirmdien paziņoja poļu izdevums Gazeta Prawna.

Часовая башня Биг Бен Вестминстерского дворца в Лондоне. - Sputnik Latvija
Londona izsūta Krievijas diplomātus

"Polija var izsūtīt Krievijas diplomātus. Spēlē ienāk arī citu veidu sankcijas pret Krieviju. Lēmums varētu tikt pieņemts jau šodien," – ziņoja izdevums, atsaucoties uz avotiem valdībā. Avīzes rīcībā esošie dati liecina, ka Polijas valdība izvērtē tādas darbības kā "solidaritāti britu darbībām pēc uzbrukuma Sergejam Skripaļam".

Atzīmēts, ka lēmums lielā mērā būs atkarīgs no Eiropas Savienības Ārlietu padomes sēdes rezultātiem, kurā piedalīsies Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs.

"No mūsu valdības viedokļa, labākais scenārijs ir kopīgas darbības pret Krieviju ES līmenī," – atzīmēja izdevums.

RIA Novosti nav izdevies saņemt Polijas ĀM komentāru šajā jautājumā. Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Novikovs paskaidroja, ka Krievijas diplomātu izraidīšanas apspriešanu Polijā iespējams vērtēt kā Varšavas nepatstāvīgas ārpolitikas pazīmi, un Maskavai ir savs atbilžu arsenāls, ja diplomāti tiks izraidīti.

"Krievija vēl nav noskaidrojusi savas attiecības ar Lielbritāniju šajā jautājumā, vēl nav salikti visi punkti uz "i", bet viņi jau steidz ar tamlīdzīgiem paziņojumiem," – teica Novikovs.

Maskavas un Londonas attiecības saasinājušās pēc incidenta Lielbritānijas pilsētā Solsberijā, kur saindēti Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes bijušais darbinieks Sergejs Skripaļs, kurš strādāja britu specdienestu labā, un viņa meita Jūlija. Lielbritānija uzskata, ka Krievijas valsts vainojama par nervu paralītiskas vielas "Novičok" izmantošanu. Rezultātā Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņoja par virkni pasākumu pret Krieviju, tostarp arī 23 Krievijas diplomātu izsūtīšanu un divpusējo sakaru iesaldēšanu augstākajā līmenī.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons - Sputnik Latvija
Nomierinājušies: Londona gatava sadarboties ar Krieviju "Skripaļa lietā"

Krievijas puse noliedz, ka būtu jebkādā veidā iesaistīta Skripaļa noindēšanas mēģinājumā. Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs nosaucis visas Londonas apsūdzības par "štruntu". Pēc Lavrova teiktā, KF vēlas saņemt izmeklēšanas materiālus, tomēr Londona ar neskaidriem ieganstiem tos nesniedz. Turklāt, kā uzsvēra ministrs, Krievija ir gatava sadarboties ar Lielbritāniju šajā lietā, ja Londona ievēros visas šādos gadījumos nepieciešamās procedūras, kas iekļautas Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijā.

Sestdien Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka, atbildot uz Lielbritānijas rīcību, no valsts tiek izraidīti 23 Lielbritānijas vēstniecības diplomātiskie darbinieki, kuriem jāpamet Krievija nedēļas laikā. Ņemot vērā nevienlīdzību abu valstu konsulāro iestāžu skaita aspektā, tiek atsaukta Krievijas piekrišana Lielbritānijas ģenerālkonsulāta atvēršanai Sanktpēterburgā, turklāt pieņemts lēmums pārtraukt Lielbritānijas padomes darbību Krievijā, ņemot vērā iestādes nenoteikto statusu.

Ziņu lente
0