Business Insider: kā Lielbritānija varētu atbildēt Krievijai

© REUTERS/Joe Giddens/PoolПремьер-министр Великобритании Тереза Мэй
Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konflikts starp Lielbritāniju un Krieviju varētu attīstīties diapazonā no sīkām nepatikšanām līdz pilnvērtīgam kiberkaram starp abām valstīm.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja devusi Krievijai laiku līdz otrdienas pusnaktij, lai sniegtu "uzticības cienīgu" paskaidrojumu sakarā ar notikumu ar dubultaģentu Sergeju Skripaļu, pēc kā solīja piemērot atbildes pasākumus. To, kā tieši Meja varētu izteikt savu neapmierinātību Krievijai, cenšas noskaidrot Business Insider.

Izsūtīt Krievijas diplomātus

2012. gadā Lielbritānija jau izsūtīja Krievijas diplomātus sakarā ar "pierādītu Krievijas specdienestu darbību pret Lielbritānijas interesēm". Šāda rīcība salīdzinoši plaši izplatīta diplomātiskajā praksē, un tā parasti rīkojas pēc jebkāda starptautiska incidenta.

Cik lielā mērā tas ir iespējams?

Visticamāk, vismaz daži Krievijas diplomāti tiks izraidīti, tomēr Lielbritānija vēlēsies saglabāt diplomātiskus sakarus ar Krieviju savā teritorijā.

Nesūtīt valsts pārstāvjus uz Pasaules čempionātu futbolā

Pagājušajā nedēļā Lielbritānijas ĀM vadītājs Boriss Džonsons izteica mājienu, ka būtu neslikti, ja angļu futbola komanda atceltu savu piedalīšanos gaidāmajā Pasaules čempionātā Krievijā. Taču ĀM darbinieki steigšus paskaidroja, ka runa bija par valsts oficiālajām amatpersonām, nevis par futbolistiem.

Cik lielā mērā tas ir iespējams?

Ļoti iespējams, ka Lielbritānija neatsūtīs oficiālos pārstāvjus uz Pasaules čempionātu kā protestu pret notikumu Solsberi pilsētā. Taču ir grūti pateikt, cik nopietns trieciens Krievijas valdībai būs prinča Viljama neierašanās.

Atņemt licenci telekanālam RT

Aizvakar Kopienu palātā Mejai vairākkārt jautāja par Krievijas valsts telekanāla RT darbu Lielbritānijā. Kaut arī viņa kritizējusi šos politiķus, tostarp leiboristu līderu Džeimsu Korbinu, par to ka viņi uzstājušies kanāla ēterā, skaidru solījumu, ka RT tikšot atņemta licence, viņa nav devusi.

Cik lielā mērā tas ir iespējams?

Jebkādu lēmumu par RT licenci pieņems nevis Mejas valdība, bet gan neatkarīgs regulators Ofcom. Taču Ofcom pārstāvis jau paziņojis, ka šis jautājums tiks izskatīts, tādēļ visai iespējams, ka RT varētu pazaudēt licenci.

Kiberkarš

Iekšlietu ministre Embera Rada iepriekš jau runājusi par atbildes kiberuzbrukumiem pret Krieviju par tās iespējamo iejaukšanos rietumu vēlēšanās. Tie varētu būt DoS uzbrukumi pret Krievijas valsts iestāžu mājaslapām vai portāliem, kuri tiek izmantoti valsts propagandas izplatīšanai. Taču šāds solis nozīmēs ievērojamu spriedzes palielināšanos abu valstu starpā un var novest pie kiberkara starp tām.

Cik lielā mērā tas ir iespējams?

Steidzams Lielbritānijas kiberuzbrukums Krievijai ir pārāk riskants un tādēļ maz iespējams. Taču šis ierocis varētu palikt britu arsenālā.

Iesaldēt krievu oligarhu aktīvus

Aizvakar uz Meju tika izdarīts spiediens ar mērķi izveidot "Magņitska saraksta" britu versiju, kas ļautu Lielbritānijai iesaldēt krievu oligarhu aktīvus. Pēdējo gadu laikā Londona kļuvusi par vienu no populārākajām pilsētām bagāto krievu vidū, daudziem no kuriem ir lietišķas intereses valstī. Kā aizvakar atzīmēja Korbins, bagātie krievi tāpat finansē Konservatīvo partiju, pie kuras pieder Meja.

Cik lielā mērā tas ir iespējams?

Konservatoru valdība līdz šim brīdim pretojusies visām prasībām ierobežot krievu naudu Lielbritānijā. Pēc Solsberi viss varētu mainīties. Taču līdz šim brīdim nekas nenorāda uz to, ka tā būtu Mejas prioritāte.

Starptautiskās attiecības

Lielbritānija var pieņemt tikai ierobežotu soļu skaitu pret pasaules otro lielāko pēc sava spēka kodola lielvalsti. Tādēļ jebkādai nopietnai atbildei ir jātiek pieņemtai Eiropas vai NATO līmenī. Telefonsarunā aizvakar naktī Francijas prezidents Emanuels Makrons apsolīja Lielbritānijai savu atbalstu, un abu valstu valdības koordinēs savu rīcību izmeklēšanas gaitā arī pēc Krievija atbildes.

NATO arī izlaidusi paziņojumu, kurā tika teikts, ka "jebkāda nervus paralizējoša līdzekļa izmantošana ir šausmīga un absolūti nepieņemama. Lielbritānija ir augsti vērtējams sabiedrotais, un šis incidents izraisa nopietnas NATO raizes. NATO uztur sakarus ar Lielbritānijas varas iestādēm sakarā ar šo jautājumu".

Cik lielā mērā tas ir iespējams?

Iespējams, NATO palielinās savu klātbūtni austrumos. Taču diezgan šaubīgi ir tas, ka starptautiska sabiedrība izšķirsies spert nopietnus soļus pret Krieviju viena incidenta dēļ. Statfor analītiķis pieļauj, ka pret Krievijas augstākajiem ierēdņiem varētu tikt ieviestas sankcijas, taču uzskata par "ārkārtīgi maz iespējamu" to, ka alianse vēl kaut ko izdarīs.

"Grimpenas purvs"

Krievijas Ārlietu ministrijas atbilde uz Mejas paziņojumu jau sekoja. Resora oficiālā pārstāve Marija Zaharova viņai raksturīgajā stilā nosauca Londonas vārdus par "cirka izrādi britu parlamentā" un "Grimpenas purvu, kas joprojām glabā savus noslēpumus".

"Secinājums ir acīmredzams: kārtējā informatīvi politiskā kampaņa, kas balstīta uz provokācijas," – viņa pirmdien paziņoja žurnālistiem.

Tāpat Zaharova atgādināja, ka rietumu mediji izvērsuši plašu kampaņu ar mērķi diskreditēt Krieviju – pasaules čempionāta futbolā organizatori.

"Kā jau domājām, īpaši aktīvi ir angļi, kuri nekādi nevar piedot Krievijai, ka tieši mūsu valsts godīgā cīņā ieguva tiesības organizēt 2018. gada pasaules čempionātu futbolā. Britu mediji aktīvi tiražē aicinājumus boikotēt gaidāmo Pasaules kausu. Tamlīdzīgi ieteikumi skan ne tikai no žurnālistiem, bet arī no oficiālu amatpersonu puses, piemēram, no ārlietu ministra Borisa Džonsona un Kopienu palātas Ārlietu komitejas priekšsēdētāja Tugendhata puses. Par ieganstu kļuva Skripaļa saindēšana, kuras izmeklēšana ne tikai vēl nav noslēgta, bet, pēc būtības, vēl nemaz nav sākusies," – atzīmēja ĀM.

Ziņu lente
0