Vandāļi Kijevā izdemolējuši Krievijas kultūras centru

© AFP 2023 / Sergei SupinskyUkraiņu radikālās kustības "Labējais sektors" kaujinieki
Ukraiņu radikālās kustības Labējais sektors kaujinieki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grautiņa laikā ēkā atradās aptuveni pussimts neaizsargātu bērnu, taču Ukrainas policija notikuma vietā delikāti novēroja situāciju "no malas".

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Sestdien, 17. februārī trīs desmiti ukraiņu radikāņu no "Labējā sektora" (Krievijā aizliegta ekstrēmistiska organizācija) un nacionālistiskās organizācijas C14 iebruka Krievijas organizācijas sadarbībai ar tautiešiem ārzemēs "Rossotrudņičestvo" ēkā Kijevā, kur huligāni satrakojās, sajutuši savu varu — vietējie kārtības sargi stāvēja bezdarbībā. Rezultātā vandāļi izdemolēja mierīgo kultūras iestādi, informē Sputnik Igaunija.

Krievijas zinātnes un kultūras centra vadītājs Konstantīns Vorobjovs pastāstīja, ka ekstrēmisti izdemolējuši izstādi dziedātāja Fjodora Šaļapina piemiņai, vēsta RIA Novosti, nosmērēja sienas ar saviem lozungiem un nozieda ar krāsu videonovērošanas kameras. Viņi norāva Krievijas karogus, nometa tos uz grīdas, samīdīja un saplēsa.

Uzbrukuma laikā vandāļi paziņoja, ka, pēc viņu domām, Krievijas kultūras centrs darbojas nelikumīgi. Uzbrucēju vidū bija arī Ukrainas parlamenta deputāts Andrejs Lozovojs, kas piešķīra uzbrukumam zināmu "oficiālu" statusu.

"Tajā brīdī šeit atradās aptuveni piecdesmit bērni vecumā no 5 līdz 15 gadiem, kā arī ārzemnieku grupa, kuri apmeklē krievu valodas kursus. Visi pasākumi ir izjaukti. Uz sienām uzraksti par "Nāvi Krievijai"," — pastāstīja Vorobjovs.

Vandāļi brīdināja Krievijas kultūras centra darbiniekus un bērnus, ka tā bijusi tikai brīdinājuma akcija, ka nākamreiz būšot jau "cita saruna".

Ukrainas Nacionālās policijas darbinieki delikāti novēroja grautiņu, kas noritēja viņu acu priekšā, neiejaucās un neaizkavēja materiālā kaitējuma nodarīšanu. Neviens no vandāļiem netika aizturēts.

"Pašlaik esam sastādījuši visus nepieciešamos protokolus, visus iesniegumus. Starp citu, šeit ieradās EDSO monitoringa misijas pārstāvji," — piebilda Vorobjovs.

Krievijas Federācijas padomes Starptautisko attiecību komitejas vadītājs Konstantins Kosačovs jau paziņojis, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš aicināja pilnībā aizliegt Krievijas karogu, faktiski izprovocējis Krievijas Zinātnes un kultūras centra ēkas izdemolēšanu Kijevā.

Viņš uzsvēra, ka "tādējādi Ukrainas pirmā amatpersona faktiski uzņemas daļu atbildības par šo noziegumu līdz ar neliešiem, kuri to izpildījuši". Senators atgādināja, ka saskaņā ar Ukrainas Kriminālkodeksu kūdītāji ir nozieguma līdzzinātāji līdz ar izpildītājiem.

"Taču atbildību ne tikai par šo izlēcienu, bet arī par visiem pārējiem izrēķināšanās gadījumiem ar nevēlamajiem, nes pati Kijeva. Radot histērijas atmosfēru sakarā ar neesošo Krievijas agresiju tiek atbalstīti bandīti, kuri veic savus "varoņdarbus" ne vien nesodītības, bet gan slepena atbalsta apstākļos," — atzīmēja Kosačovs.

"No Minhenes augstās tribīnes Ukrainas līderis stāsta "pasaule" (patiesībā — pustukšai zālei), kā viņa valsts aizstāv demokrātiju. Un šajā pašā laikā viņa aktīvie līdzpilsoņi demonstrē, kādu tieši "demokrātiju" aizstāv Ukraina: bandītu, noziedznieku un nacistu "demokrātiju"," — viņš uzsvēra.

Kosačovs piebilda, ka savā runā drošības konferencē Minhenē Porošenko klāstījis par demokrātiju Ukrainā, taču noklusējis par "Rossotrudņičestvo" ēkas izdemolēšanu Kijevā.

"Radikāļi draudēja ar fizisku izrēķināšajos ēkā esošajiem, kuru vidū bija aptuveni 50 bērni. Par to visu Petro Porošenko vis Minhenē nepastāstīs. Žēl, jo tas ļoti uzskatāmi paskaidrotu klātesošajiem, kāpēc atdalījās Krima un sākās sacelšanās Donbasā," — piebilda senators.

2018. gadā tas ir jau otrais ukraiņu radikāļu uzbrukums Krievijas Zinātnes un kultūras centrām. Ziemassvētku naktī organizācijas "Melnā komiteja" aktīvisti aplēja ēku ar sarkanu krāsu, centās izsist fasādes logus un izmētāja skrejlapas ar ekstrēmistiskiem aicinājumiem.

Ziņu lente
0