Minhenes drošības konferencē skan satraukums

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasMinhenes ikgadējās drošības konferences vadītājs Volfgangs Išingers
Minhenes ikgadējās drošības konferences vadītājs Volfgangs Išingers - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Minhenes pilsētā Vācijā darbu sākusi 54. drošības konference, kurā pasaules politiskā elite apspriež iespējas pārvarēt rietumu noteiktās pasaules kārtības krīzi.

RĪGA, 17. februāris — Sputnik. Rietumu noteiktā pasaules kārtība, rietumu demokrātija un paši Rietumi ir apdraudēti, un to iespējams novērst tikai kopīgiem spēkiem. Ar šādiem vārdiem Minhenes drošības konferenci 16. februārī atklāja tās vadītājs Volfgangs Išingers, stāsta Sputnik Igaunija autora Aleksejs Toms.

Gados vecais vācu diplomāts Išingers, šķiet, uzskata pasaules kārtības reformu par neizbēgamu objektīvu un dabisku iemeslu dēļ, ko izraisījusi starptautisko politisko un ekonomisko procesu dabiskā attīstība. Šī gada drošības konferencē izveidojies satraukums par iespējamu un tuvu globālo konfliktu.

Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Situācija ir šausmīga: Eiropa vērtē militāra konflikta risku ar Krieviju

Savukārt Eiropas valstu līderi, kuri uzstājās pēc viņa, uzskata, ka draudus rada atsevišķi negatīvi faktori pasaules arēnā — "ļaunie spēki" (hakeri, islāma teroristi un Krievija), kuri posta visās nozīmēs patīkamo, drošo un ierasto Rietumu pasauli.

Vācija un Francija uzstājas tandēmā

Minhenes konferenci atklāja ar savstarpēju uzstāšanos Vācijas un Francijas aizsardzības ministres Urzula fon der Leijena un Florensa Parlija. Abas dāmas citēja prezidentu Emanuelu Makronu un runāja par to, ka neizbēgama ir vērienīgas un nozīmīgas "militārās" Eiropas parādīšanās pasaules arēnā, par "Eiropas armiju", pieminēja NATO nozīmi Eiropas drošībā un "Krievijas agresiju Ukrainā" (lielā mērā vācu ministre).

Ministres tāpat uzsvēra ieinteresētību turpmākā savstarpējo aizsardzības projektu virzīšanā, gan ES ietvaros, gan uz abpusēja pamata (taču, īpašas starpības starp tiem nav).

Zāle uzmanīgi uzklausīja ANO ģenerālsekretāru Antoniu Guterrešu un Kataras emīru šeihu Tamīmu bin Hamedu al Tanī, savukārt pēc NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga uzstāšanās visi metās no zāles uz kafejnīcām un tualetēm, un ne īpaši vērīgi uzklausīja viņa atbildes uz daudziem jautājumiem.

Eiropas un pasaules politiskie līderi pāris dienas apspriedīs pašreizējo starptautisko situāciju, uzklausīs viens otru un noteiks prioritātes tuvākajam gadam. Plānots uzklausīt Eirokomisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru, Lielbritānijas, Francijas un Turcijas premjerus, Vācijas, Saūda Arābijas un Irānas ārlietu ministrus un daudzus citus politiķus un sabiedriskos darbiniekus.

 

Ziņu lente
0