Britu eksperts: nav neviena, kas vēlētos maksāt par ES atteikšanos no Krievijas gāzes

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasMaģistrālais gāzes vads
Maģistrālais gāzes vads - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas gāze ir ērtākā un lētākā piegādēm uz Eiropu, un ir jāsameklē kāds, kurš samaksās par to, lai ES no tās atteiktos, uzskata britu eksperts Tjerī Bross.

RĪGA, 13. janvāris — Sputnik. Eiropas Savienības tirgus izvēlas lēto gāzi no Krievijas, neskatoties uz politiskajām nostādnēm, paziņoja Oksfordas Enerģētisko pētījumu institūta eksperts Tjerī Bross televīzijas un radio kompānijai RTL.

"Šizofrēnija atdala diplomātiju un tirgu Eiropā. Tirgus izvēlas ražošanas un piegāžu aspektā lētāko gāzi, un tā ir gāze no Krievijas. Eiropa norāda, ka ir pārāk atkarīga (no Krievijas gāzes — red.), taču nekas nav darīts, lai to mainītu," — Brosa teikto citēja RIA Novosti.

Gāzesvada izbūve. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igauniju un Somiju gaida līgums ar Krieviju par gāzesvadiem

Pēc eksperta domām, "var teikt, ka mums (Eiropas Savienībai — red.) ir ātruma ierobežojumi, taču tie nedarbojas, ja nav radara". Savukārt jautājumā par ES likmēm uz alternatīviem avotiem gāzes piegādēm dalībvalstīm, eksperts atzīmēja, ka tas neizbēgami saistīts ar papildu izdevumiem. "Jautājums ir, kas par to maksās?" — uzsvēra Bross.

ES valstis jau vairākkārt ir deklarējušas vēlmi diversivicēt gāzes piegādes reģionā un mazināt atkarību no Krievijas "Gazprom". Ar šo mērķi pirms diviem gadiem sākās amerikāņu SDG piegādes Eiropā, taču tā ir aptuveni par trešdaļu dārgāka nekā pa cauruļvadiem piegādātā, un piegādes Eiropā nav lielas — lielākā daļa sašķidrinātās gāzes nonāk Āzijas tirgū, kur cenas ir daudz augstākas, un to ir izdevīgāk realizēt tur.

Krievijas "Gazprom" 2017. gadā gāzes eksportu uz tālajām ārvalstīm palielināja par 8,1% salīdzinājumā ar 2016. gadu — līdz 193,9 miljardiem kubikmetru, paziņoja "Gazprom" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers. Arī 2017. gadā tika fiksēts augošs piegādes apjoms salīdzinājumā ar 2015. gadu.

"No vienas puses, rekordlielu rādītāju pieauguma tendence jau otro gadu no vietas demontrē Eiropas valstu augošo nepieciešamību saņemt gāzi no Krievijas, no otras puses — gāzes stabilās piegādes nepieciešamajā apjomā," — atzīmēja Millers.

Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Analītiķis: Baltijas valstis velti cer uz amerikāņu gāzi
Pie tam pieaudzis gāzes eksports uz Vāciju un Austriju. "Piemēram, vēsturiski maksimālo apjomu — 53,4 miljardi kubikmetru gāzes — "Gazprom" piegādāja kompānijas lielākajā eksporta tirgū — Vācijā. Pieaugums — par 3,6 miljardiem kubikmetru (par 7,1%) salīdzinājumā ar 2016. gadu, kad bija fiksēts iepriekšējais maksimālais rādītājs (49,8 miljardi kubikmetru), — teica Millers.

"Jaunu vēsturisko līmeni ir sasniegušas Krievijas gāzes piegādes Austrijā — tās sasniedza 8,5 miljardus kubikmetru (par 25% vairāk nekā 2005. gadā, kad tika uzstādīts rekords, un par 40% vairāk nekā 2016. gadā) — un Nīderlandē — 4,6 miljardi kubikmetru (par 4,5% vairāk nekā 2007. gadā, kad tika uzstādīts rekords, un par 9,7% vairāk nekā 2016. gadā)," — viņš precizēja. Gāzes eksports uz Franciju ir pieaudzis par 6,8%, līdz 12,3 miljardiem kubikmetru, uz Čehiju — par 28%, līdz 5,8 miljardiem kubikmetru, uz Slovākiju — par 24,5%, līdz 4,6 miljardiem kubikmetru, uz Dāniju — par 1,9%, līdz 1,75 miljardiem kubikmetru.

Ziņu lente
0