Doņecka, Luganska un Kijeva apmainījušas gūstekņus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmo reizi pusotra gada laikā Donbasā notikusi gūstekņu apmaiņa. Minskas vienošanās paredz gūstekņu apmaiņu atbilstoši principam "viens pret vienu", taču pusēm pastāvīgi radās domstarpības šajā jautājumā.

RĪGA, 28. decembris — Sputnik. Donbasā notikusi lielākā gūstekņu apmaiņa kopš konflikta sākuma laika: Kijevai nodoti 73 cilvēki, pašpasludinātajām Doņeckas un Luganskas Tautas Republikām — atbilstoši 165 un 73 cilvēki, vēsta RIA Novosti.

Sākotnēji bija plānots, ka Ukraina atbrīvos 306 cilvēki, bet pašpasludinātās republikas — 74 cilvēkus. Taču vairāki cilvēki nolēmuši apmaiņā nepiedalīties — aptuveni 20 cilvēki paziņojuši, ka nevēlas atgriezties DTR un LTR, viens cilvēks — Kijevā, bet vēl 43 cilvēki, kuri izcietuši sodu un atbrīvoti, apmaiņas vietā nav ieradušies.

Šis process tika gatavots gandrīz pusotru gadu. Vairākkārt tas cieta neveiksmi, taču pusēm tomēr izdevās sasniegt kompromisu.

Ilgi gaidītā apmaiņa

Iepriekš gūstekņu apmaiņa Donbasā notika gandrīz pirms pusotra gada. Minskas vienošanās paredz gūstekņu apmaiņu atbilstoši principam "viens pret vienu", taču pusēm pastāvīgi radās domstarpības šajā jautājumā, tostarp arī par apmaināmo aizturēto personu sarakstiem.

Ангела Меркель и Эммануэль Макрон после пресс-конференции в Берлине - Sputnik Latvija
Merkele un Makrons pieprasa atgriezt Krievijas militārpersonas Donbasas SKKC

Progresu izdevās panākt, kad Maskavas un visas Krievijas patriarhs Kirils Daņilas klosterī tikās ar pašpasludināto Doņeckas un Luganskas Tautas Republiku vadītājiem un sabiedriskās kustības "Ukrainas izvēle — tautas tiesības" līderi Viktoru Medvedčuku. Tikšanās rezultātā noskaidrojās apmaiņas datums — 27. decembris.

Procedūra notika neitrālajā teritorijā starp Kijevas kontrolēto Majorskas ciemu un Doņeckas kontrolēto Gorlovki. To novēroja EDSO Speciālās monitoringa misijas un Starptautiskā Sarkanā Krusta pārstāvji.

Vairāki cilvēki nolēmuši neatgriezties

Doņeckas Tautas Republika nodeva Kijevai 57 gūstekņus, taču viens no viņiem atteicies atgriezties.

Kopā Ukrainai tika nodoti 73 cilvēki, taču Kijeva apgalvo, ka pašpasludinātās republikas nodevušas 74 cilvēkus. Šo skaitu nosauca valsts prezidents Petro Porošenko.

Последствия обстрелов в Донецкой области - Sputnik Latvija
Donbasā stāsies spēkā "Jaungada" pamiers

"Visi 74 ukraiņu ķīlnieki jau ir mājās, mūsu armijas kontrolētajā teritorijā," — viņš uzrakstīja Twitter.

Ukrainas mediji informēja, ka pieteikto 207 gūstekņu vietā Doņecka saņēmusi 165 cilvēkus.

Pārpratumu paskaidroja Medvedčuks. Izrādījās, ka kopējais skaits — 306 cilvēki — tika pārskatīts pārrunu gaitā — 40 cilvēki Kijevas kontrolētajā teritorijā atbrīvoti no apcietinājuma, savukārt vairāki gūstekņi atteikušies atgriezties Doņeckā un Luganskā.

Ziņu lente
0