Pilna Gazprom pretenziju apmierināšana novestu Ukrainu pie bankrota

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasGāzesvads
Gāzesvads - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stokholmas tiesa apmierināja Gazprom prasības pret "Naftogaz" galvenajos nolikumos, paziņoja Krievijas kompānijas valdes vietnieks Aleksandrs Medvedevs.

RĪGA, 26. decembris — Sputnik. "Ukrainas Naftogaz" pagaidām nav pārskaitījis Gazprom naudu, kuru likusi izmaksāt Stokholmas arbitrāža, kavējuma nauda trīs dienu laikā jau sastādījusi 1,8 miljonus dolāru, paziņoja Krievijas gāzes holdinga valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Medvedevs, vēsta RIA Novosti.

"Pagaidām mēs neesam saņēmuši nedz naudu, nedz soda apmaksu. Kavējuma nauda krājas — trīs dienu laikā uzkrājušies jau 1,8 miljoni dolāru," pastāstīja viņš telekanāla "Rossija 24" intervijā.

Izkārtne Naftogaz Ukraini - Sputnik Latvija
Slovākija arestējusi Ukrainai paredzēto gāzi parāda dēļ

Tāpat Medvedevs paziņoja, ka Gazprom pēc Stokholmas arbitrāžas lēmuma gaida pieteikumu no Ukrainas par gāzes piegādi, tas tiks izpildīts ar priekšapmaksas nosacījumu.

"Mēs gaidām līguma izpildi. Ukrainai ir tiesības, iepriekš apmaksājot gāzi, iegādāties šos 5 miljardus (kubikmetru — red.)," teica Medvedevs.

Tāpat viņš uzsvēra, ka pilna tiesas Gazprom prasību apmierināšana attiecībā pret "Naftogaz" saskaņā ar līguma nosacījumu "ņem vai maksā" novestu pie bankrotēšanas ne tikai "Naftogaz", bet arī Ukrainu.

"Ja take or pay noteikums tiktu piemērots pilnā mērā, tad tas novestu pie bankrota ne tikai kompāniju "Naftogaz, bet arī visu Ukrainas ekonomiku," pateica Medvedevs.

Strīdu vēsture

Gazprom un "Ukrainas Naftogaz" tiesājas Stokholmas arbitrāžā kopš 2014. gada jūnija. Par tiesas prasību priekšmetu kļuva gāzes piegādes no Krievijas uz Ukrainu un gāzes tranzīta līgumi caur Ukrainas teritoriju no 2009. gada.

Gazprom lielāko pretenziju daļu pret "Naftogaz" piegāžu strīda ietvaros veidoja sodi par gāzes nepieņemšanu saskaņā ar līguma noteikumu "ņem vai maksā" (take or pay). Turklāt Gazprom pieprasīja apmaksāt parādu par gāzi, kurš tika piegādāts 2014. gada maijā un jūnijā, un kavējuma naudu par apmaksas kavēšanu. Savukārt "Naftogaz" pieprasīja retroaktīvu gāzes cenas izmainīšanu, pārmaksu pārskatīšanu par nepārskatītajām cenām un aizlieguma atcelšanu gāzes tālākai pārdošanai, kuru paredzēja līgums.

Viļņas ainava, Lietuva - Sputnik Latvija
Lietuva vēlas iekasēt no "Gazprom" lielu naudas sodu

Piektdien, 22. decembrī, tiesa paziņoja gala spriedumu strīdā par gāzes piegādēm.

Tiesa lika "Naftogaz" izmaksāt Gazprom 2 miljardus dolāru par jau piegādāto gāzi, procenti tiks aprēķināti 0,03% apmērā par katru maksājuma kavējuma dienu, sākot no 22. decembra. Tāpat arbitrāža samazināja līguma gada iepirkumu apjomu no 52 līdz 5 miljardiem kubikmetru gāzes, taču atstāja nosacījumu "ņem vai maksā" 80% no šī apjoma, jeb 4 miljardiem kubikmetru. Saskaņā ar Gazprom paziņojumu, iepirkt tā gāzi šādos apjomos Kijevai nāksies, sākot ar 2018. gadu.

Savukārt "Naftogaz" paziņoja, ka tiesa atcēla aizliegumu Krievijas gāzes reeksportam un gāzes cenas piesaistīšanai naftas produktiem. Tādējādi, tagad cena priekš "Naftogaz" tiks aprēķināta, pamatojoties uz gāzes vērtību Eiropas tirgū.    

Ziņu lente
0