Donbasā stāsies spēkā "Jaungada" pamiers

© Sputnik / Сергей Аверин / Pāriet pie mediju bankasПоследствия обстрелов в Донецкой области
Последствия обстрелов в Донецкой области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad konflikta puses vairākkārt centušās panākt stabilu apšaudes pārtraukšanas režīmu.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Vienošanās par apšaudes pārtraukšanu Donbasā Jaungada svētkos stāsies spēkā šodien pusnaktī. Šogad tas ir jau sestais konflikta pušu mēģinājums pārtraukt apšaudes, vēsta RIA Novosti.

Vienošanos par apšaudes pārtraukšanu saskaņoja kontaktu grupa situācijas noregulēšanai Ukrainā apspriedes laikā Minskā trešdien.

Kārtējais mēģinājums pārtraukt apšaudes Donbasā

Šogad konflikta puses vairākkārt centušās panākt stabilu apšaudes pārtraukšanas režīmu. 2017. gads sākās ar pamieru Jaungada un Ziemassvētku periodā. Pēc tam bija Lieldienu pamiers, vienu dienu ilgs pamiers, veltīts Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai, "maizes" pamiers – ražas savākšanas laikā un "skolas" pamiers mācību gada priekšvakarā. "Skolas" pamieram bija jābūt visaptverošam un pastāvīgam.

Doņeckas Tautas Republikas zemessardze - Sputnik Latvija
Situācija Donbasā ir saspringta: Ukrainas bruņotie spēki turpina apšaudes

Kontaktu grupa pat izstrādāja mehānismu apšaudes pārtraukšanas režīma uzturēšanai. Tas ietvēra pavēles par pamieru konflikta pusēs, pārkāpumu izmeklēšanu un pārkāpēju saukšanu pie atbildības.

Taču apšaudes pārtraukšanu panākt neizdevās. Jau decembra vidū situācija Donbasā saasinājās. Puses apsūdzēja viena otru par pamiera pārkāpšanu un Minskas protokolus aizliegta bruņojuma, tostarp artilērijas un reaktīvās zalves sistēmu pielietojumu.

Laikā no 11. līdz 17. decembrim EDSO fiksēja gandrīz 16 tūkstošus uguns pārtraukšanas režīma pārkāpumus – par 35% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā.

"Mēs ar bažām konstatējam nopietnu pasliktināšanos no apšaudes pārtraukšanas režīma pārkāpumu viedokļa, kas sasnieguši līmeni, kāds nav bijis vērojams kopš šī gada februāra," – paziņoja EDSO Speciālās monitoringa misijas vadītājs Ukrainā Erturuls Apakans.

Decembrī Krievijas Ārlietu ministrija pavēstīja, ka valsts pārtrauc darbību Apšaudes pārtraukšanas kontroles un koordinācijas centra ietvaros. Krievijas ĀM atgādināja, ka centrs saskāries ar nopietnām grūtībām Ukrainas valdības viedokļa dēļ. Otrdien KF Bruņoto spēku virsnieki, kuri strādāja centrā, pameta pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas teritoriju. Kopā ar viņiem uz Kijevas kontrolēto teriktoriju devās arī Ukrainas BS virsnieki.

Jauns gads, jaunas cerības uz mieru

Lēmumu par apšaudes pārtraukšanu Donbasā atbalstīja konflikta puses, EDSO un pasaules sabiedrība. Doņecka un Luganska informēja par gatavību pilnībā ievērot panākto vienošanos.

"DTR bruņotie spēki vienmēr ievērojuši Minskā panāktās vienošanās. Kā vienmēr, arī šoreiz esam gatavi ievērot apšaudes pārtraukšanas režīmu, kas pasludināts no 23. decembra, un ceram, ka tas pārvērtīsies par ilgtermiņa pamieru," – RIA Novosti paziņoja pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas pārstāvis Apšaudes pārtraukšanas kontroles un koordinācijas centrā Ruslans Jakubovs.

Luganskas Tautas Republika pauda cerību, ka Ukrainas karavīri neizmantos klusuma režīmu provokācijām Jaungada un Ziemassvētku dienās.

Ziņu lente
0