Krievijas senators: situācija ar Kaspersky Lab Lielbritānijā ir kārtēja rusofobijas izpausme

© Rachel JohnsonРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas varas iestādes aizliedza Krievija kompānijas Kaspersky Lab programmatūras izmantošanu iestādēs, kuras atbild par nacionālo drošību.

RĪGA, 2. decembris – Sputnik. Lielbritānijas lēmums atteikties no Kaspersky Lab programmu nodrošinājuma liecina par "ne pārāk tīru konkurences cīņu", kurā tiek izmantota Rietumos augošā rusofobija, uzskata senators Oļegs Morozovs, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš avīze Financial Times, atsaucoties uz Nacionālās kiberdrošības centra (NCSC) vadītāja Kiarana Martina cirkulāru, paziņoja, ka britu varas iestādes aizliedza Krievijas kompānijas Kaspersky Lab programmatūras izmantošanu iestādēs, kuras atbild par nacionālo drošību.

"Tā, neapšaubāmi, ir ekonomiskā konkurence, ne pārāk tīra konkurences cīņa," — teica Morozovs RIA Novosti, atzīmējot, ka Kaspersky Lab programmatūra ir ļoti pieprasīta visā pasaulē, un pati kompānija ir veiksmīgs komercuzņēmums.

Līdz ar to, uzsvēra senators, daļēji Lielbritānijas varas iestāžu lēmumu nodiktēja arī Rietumos augošie rusofobie noskaņojumi.

"Tas, protams, ir vēl viens antikrievisks izlēciens, vēl viens ķieģelis milzīgajā nestabilajā rusofobijas ēkā. Nav noslēpums, ja tūlīt notiktu ugunsgrēks vai plūdi, tajā arī būs vainīgi krievi," — teica Morozovs.

"Kaspersky" reakcija

Kaspersky Lab paziņoja, ka apspriež ar britu Nacionālo kiberdrošības centru (NCSC) tās produktu un servisu neatkarīgās drošības pārbaudes mehānisma izveidošanu.

"NCSC publikācijā tiek apstiprināts, ka esošais aizliegums balstās tikai uz potenciālo risku analīzes, nevis uz jebkādiem Kaspersky Lab pārkāpumiem. Svarīgi atzīmēt, ka NCSC neaicina kompānijas un privātos lietotājus atteikties no Kaspersky Lab produktiem," — atzīmēts paziņojumā.

Kā viss sākās

Septembrī ASV Iekšējās drošības ministrija lika visām valsts iestādēm atteikties no Kaspersky Lab programmām, jo tās varēšot nodarīt kaitējumu ASV nacionālajai drošībai.

Atbildot, Kaspersky Lab paziņoja, ka nevienam nav palīdzējuši ar kiberspiegošanu. Pēc kompānijas dibinātāja Jevgēnija Kasperska domām, skandāls varētu būt saistīts ar to, ka viņa kompānija labāk pilda savu darbu klientu datu aizsardzībā, nekā amerikāņu konkurenti.

Ziņu lente
0