Google News mācīs slēpt Sputnik un RT publikācijas

© Foto : PixabayGoogle поиск
Google поиск - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompānija Alphabet informējusi, ka Sputnik un RT ziņu slēpšanu neuzskata par cenzūru.

RĪGA, 21. novembris — Sputnik. Ziņu agregatora Google News darbā tiks izmantots RT un Sputnik ziņu materiālu ranžēšanas algoritms ar mērķi cīnīties pret "Krievijas propagandu", informē RIA Novosti, atsaucoties uz kompānijas Alphabet, kuras sastāvā ir Google Inc., direktoru padomes priekšsēdētāja Ērika Šmita teikto.

Starptautiskās drošības forumā Halifaksā (Kanāda) Ēriks Šmits paziņoja, ka Google plāno cīnīties ar "dezinformācijas izplatīšanos". Rit darbs pie ziņu vietņu vērtējuma sistēmas, kas veidos Google News rezultātus, ņemot vērā avota iekšējo reitingu. Pārsvarā šī politika skars RT un Sputnik, uzsvēra Šmits.

"Mēs nevēlamies bloķēt vietnes. Tas nav mūsu darba stils. Es neesmu cenzūras piekritējs, es atbalstu ranžēšanu," – viņš paziņoja.

Pēdējā laikā Rietumos būtiski pastiprinājies spiediens pret Krievijas medijiem. ASV Kongresā norit izmeklēšana jautājumā par telekanāla RT iespējamo iejaukšanos vēlēšanu procesos ASV ar sociālo tīklu starpniecību. ASV Tieslietu ministrija iekļāvusi RT America ārvalstu aģentu sarakstā saskaņā ar 1938. gadā apstiprināto likumu par ārvalstu aģentiem, pie tam daudzi citi ārvalstu mediji: britu BBC, Ķīnas CCTV, Francijas telekanāls France 24, vācu radiostacija Deutsche Welle nav reģistrēti kā ārvalstu aģenti. RT un Sputnik galvenā redaktore Margaritja Simoņana paziņojusi, ka telekanāls bijis spiests izvēlēties: reģistrācija vai krimināllieta, un apsveikusi "amerikāņu vārda brīvību un visus, kas tai vēl joprojām tic".

Стопка газет - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība Londonā asi atbildējusi medijiem par uzbrukumiem Krievijai

Krievijas Ārlietu ministrija, atbildot uz minētajiem pasākumiem, informēja, ka tiek izstrādātas atbildes formas un metodes. Krievija simetriski atbildēs uz ASV varasiestāžu prasību reģistrēt RT ārvalstu aģenta statusā, paziņoja Krievijas sakaru ministrs Nikolajs Ņikiforovs. Aizvadītajā nedēļā Krievijas Valsts dome atbalstīja grozījumus likumā, kuri paredz: ārvalstu mediji, kuri saņem finansējumu ārzemēs, var tikt atzīti par ārvalstu aģentiem. Valsts domes Informācijas politikas komitejas vadītājs Leonīds Levins atzīmēja, ka likums par ārvalstu aģenta statusa piešķiršanu medijiem neattieksies uz Krievijas plašsaziņas līdzekļiem.

Oktobrī ASV mikroblogu serviss Twitter bloķēja reklāmu no RT un Sputnik piederošajiem kanāliem. Kompānija to pamatoja ar izmeklēšanu lietā par "Krievijas iejaukšanos" ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā. Pie tam noskaidrojās, ka Twitter pats lūdzis RT izvietot lielu reklāmas apjomu pirms vēlēšanām un slēpa šo faktu no ASV Izlūkošanas komitejas.

Margarita Simoņana pauda nožēlu par Twitter lēmumu, ņemot vērā Krievijas iespējamos atbildes soļus pret amerikāņu medijiem. Krievija jau vairākkārt ir noraidījusi apsūdzības mēģinājumos ietekmēt vēlēšanas ASV, turklāt norādīts, ka minētajās apsūdzībās nav sniegti nekādi pierādījumi.

Ziņu lente
0